SVEČANOST POVODOM DANA GRADA

svi 6, 2013 by

SVEČANOST POVODOM DANA GRADA

Ovogodišnja svečanost povodom Dana grada Klanjca održana je 3. svibnja 2013., dan uoči blagdana svetog Florijana, zaštitnika Klanjca i to u prisustvu, uistinu, mnogobrojnih gostiju, uzvanika i građana Klanjca. Gotovo da je Velika gradska dvorana bila premala za sve koji su s Klanjčanima i gradskim vodstvom na čelu s gradonačelnikom Željkom Kolarom željeli proslaviti Dan grada Klanjca. 

Na misnom slavlju koje je prethodilo svečanosti u Velikoj dvorani Grada, u klanječkoj župnoj crkvi okupili su se vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Vatrogasne zajednice grada Klanjca, kojima su se pridružili i vatrogasci iz poljskog bratskog grada Wilamowice u svojim svečanim odorama, te gradski čelnici i gosti.

Između ostalih, Klanjčanima su Dan grada došli čestitati ministar pravosuđa u Vladi RH Orsat Miljenić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, županica Sonja Borovčak, saborska zastupnica Dunja Špoljar, saborski zastupnik Mario Moharić, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol,  zamjenik županice Anđelko Ferek Jambrek,  potpredsjednik Skupštine KZŽ Josip Kovačić, gradonačelnici Oroslavja i Zaboka, načelnici mnogobrojnih zagorskih općina, član Uprave Narodnih novina Anđelko Topolovec, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Davor Mihovilić, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta – Naplata i održavanje Jasmin Krizmanić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Julije Domac, Ivan Ištok, član uprave Hrvatskih šuma, Jurica Krleža, član uprave Hrvatskih cesta, član uprave Hrvatskih autocesta Marijan Sente, član uprave Autoceste Zagreb-Macelj Dominik Sugnetić, član uprave FINE Željko Pavić, ravnatelji županijskih ustanova, a već od četvrtka gosti Grada Klanjca bili su članovi Gradskog vijeća prijateljskog poljskog grada Wilamowice sa zamjenikom gradonačelnika Stanislavom Gawlikom i predsjednikom Gradskog vijeća Stanislawom Nycz.

U svom ovogodišnjem obraćanju gradonačelnik Klanjca Željko Kolar spomenuo je najznačajnije realizirane projekte u izgradnji komunalne infrastrukture, prisjetio se najznačajnijh kulturnih i društvenih događaja i to u protekle četiri godine njegova mandata . U gradonačelnikovom govoru spomenuto je tako uređenje spomen parka i obilježavanje 150. godišnjice smrti Antuna Mihanovića pod pokroviteljstvom i u prisustvu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, potpisivanje Povelje o prijateljstvu s Wilamowicama, rado

vi na uređenju nogostupa, kolnika i cjelokupne komunalne infrastrukture u centru Klanjca, uređenje krovišta i pročelja na zgradi osnovne škole u Klanjcu i stolarije u Lučelnici, sanacija klizišta, asfaltiranje i održavanje nerazvrstanih cesta, izgradnja komunalne infrastrukture za potrebe poslovne zone i u više klanječkih naselja, priprema projektne dokumentacije i otkup zemljišta za izgradnju novog dječjeg vrtića…Gradonačelnik se posebno osvrnuo na brojne socijalne programe kojima je Grad nastojao pomoći svojim građanima te bogat kulturni i društveni život grada.

Nakon gradonačelnika, okupljenima su se obratili načelnik Općine Kumrovec Dragutin Ulama u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika zagorskih općina, Stanislav Gawlik koji je gradonačelniku i građanima Klanjca prenio čestitku stanovnika općine Wilamowice. Čestitke i riječi pohvale za rad gradskog čelništva i osobito gradonačelnika Željka Kolara uputili su i saborska zastupnica Dunja Špoljar,  županica Sonja Borovčak te na kraju ministri Orsat Miljenić i Mihael Zmajlović.

Ovogodišnje zahvalnice Grada Klanjca odlukom gradonačelnika Željka Kolara uručene su Jadranki Husnjak za osobito uspješan rad s djecom OŠ Antuna Mihanovića i osmišljavanje učeničkih projekata koji njeguju baštinu grada Klanjca , Slavici Vlahović za doprinos u očuvanju tradicije i pobjedu na manifestaciji Babičini kolači, Boži Hrbudu za 96 dobrovoljnih darivanja krvi te Rudolfu Ivanuša za 100 darivanja krvi kao izraz osobite plemenitosti i brige za druge.
Povelju Grada Klanjca ove su godine odlukom Gradskog vijeća dobili Nikola Glas za svoj dugogodišnji predani rad u vatrogastvu i Društvo “Naša djeca” za raznolike aktivnosti namijenjene najmlađim stanovnicima grada.
Najviše ovogodišnje priznanje, Plaketa grada Klanjca, dodijeljena je Međuopćinskom udruženju obrtnika Klanjec za 40 godina uspješnog djelovanja te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Klanjec koje neprekidno brine o sigurnosti ljudi i imovine već punih 125 godina.

Središnja svečanost obilježavanja ovogodišnjeg Dana grada završila je kraćim kulturno-umjetničkim programom u kojem su se predstavili Dječji vrtić “Kesten”, Mihael Poslek iz OŠ Antuna Mihanovića, dvorski plesovi KUD-a “Antun Mihanović” te tenor Ambrozije Puškarić.
Ugodno druženje klanječkih domaćina i njihovih brojnih gostiju nastavljeno je uz prigodni domjenjak.

zp8497586rq