MINISTRICA ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE U KLANJCU

sij 17, 2012 by

MINISTRICA ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE U KLANJCU

U okviru svog radnog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji u petak, 13. siječnja 2012. ministrica zaštite okoliša i prirode dr.sc. Mirela Holy obišla je i Osnovnu školu Antuna Mihanovića u Klanjcu. U pratnji župana Siniše Hajdaša Dončića, njegovih zamjenika te zagorskih saborskih zastupnika, u školi se susrela s gradonačelnikom Grada Klanjca, saborskim zastupnikom Željkom Kolarom, njegovim suradnicima, ravnateljicom klanječke škole te direktoricom poduzeća “Zelenjak” d.o.o koje se bavi zbrinjavanjem komunalnog otpada na našem području.
Razlog što je ministrica posjetila klanječku osnovnu školu su svakako velika ulaganja u posljednje dvije godine u prilagodbu školske zgrade standardima energetske učinkovitosti. Uz potporu Krapinsko-zagorske županije na zgradi je tako promijenjena cjelokupna stolarija, izmjenjeno krovište te je krajem prošle godine dovršena i nova toplinska fasada. Osim toga klanječka škola predano sudjeluje nizom školskih aktivnosti u Međunarodnom programu eko škola te se ispred zgrade ponosno vijori Zelena zastava, štedi se električna energija, voda, brine o razvrstavanju otpada i zaštiti prirode. Ravnateljica škole Sekica Filko posebno je istaknula znatne uštede, prvenstveno kada je riječ o grijanju školske zgrade, koje su se dogodile nakon izvedenih radova.
Jožica Hrestak, direktorica “Zelenjaka” d.o.o. koje upravlja odlagalištem komunalnog otpada “Medvedov jarek” na kojem se deponira otpad s područja grada Klanjca, ali i općina Kumrovec, Kraljevec na Sutli, Tuhelj i Desinić, upoznala je ministricu s problemima vezanim uz ovo odlagalište. Velik dio smeća danas se nalazi izvan projektiranog smetlišta, na privatnim parcelama čiji vlasnici traže ili uklanjanje smeća ili otkup njihovog zemljišta. Uklanjanje smeća s tih parcela je nemoguće zbog njegove količine te je potrebno izmijeniti projektnu dokumentaciju i otkupiti parcele na koje se odlagalište proširilo. Troškovi sanacije odlagališta smeća, a koje Fond za zaštitu okoliša financira sa 74%, ne bi se bitno mijenjali jer je moguće iz njega izbaciti troškove koji ovog trenutka nisu nužni. Zahtjev je već sredinom prošle godine upućen Fondu za zaštitu okoliša, ali nije dobiven odgovor pa je ministrica zamoljena za posredovanje u rješavanju ovog problema.
Ministricu Mirelu Holy u Klanjcu je pozdravio i gradonačelnik Željko Kolar koji je, između ostalog, istaknuo kako se Grad Klanjec, koji se nalazi između 19 hrvatskih gradova, potpisnika povelje o ostvarenju EU ciljeva o obvezi smanjenja ispuštanja CO2 do 2020. godine,  namjerava pridržavati odredbi svog akcijskog plana održivog korištenja energije pa će se i novi dječji vrtić u Klanjcu graditi isključivo kao niskoenergetski objekt.