Predstavljen projekt Studio Galerije AA vrijedan 3 milijuna EURA

lis 30, 2014 by

Predstavljen projekt Studio Galerije AA vrijedan 3 milijuna EURA

Na uvodnoj tiskovnoj konferenciji Muzeji Hrvatskog zagorja predstavili su u srijedu, 29. listopada 2014. projekt Studio Galerije Antuna Augustinčića.

Uz predstavnike medija koji su se odazvali u velikom broju ( Hrvatska televizija, Hrvatski radio, Nova TV, Jabuka TV, Mreža TV, Radio Kaj, Radio Donja Stubica, Večernji list, Zagorski list i dr.) konferenciji su prisustvovali  potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić,zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar sa zamjenicima, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, saborski zastupnik Mario Habek,  ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, gospođa Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH Ines Kos, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek te predstavnici drugih zagorskih institucija.

Studio Galerije Antuna Augustinčića projekt je koji su u veljači 2014. godine prijavili Muzeji Hrvatskog zagorja na javni poziv u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. za Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu.Ugovor između Muzeja i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisan je 29. rujna, a potpredsjednik Vlade Branko Grčić uručio ga je na prigodnoj svečanosti u Europskom domu 24. listopada.

Riječ je o respektabilnoj vrijednosti projekta u ukupnom iznosu od 21. 696.764, 15 kn, od toga sufinanciranje fonda iznosi 20. 286.474, 48 kn ili 93, 50%. Nositelj projekta su Muzeji Hrvatskog zagorja, a korisnik Galerija Antuna Augustinčića Klanjec.
Stari objekt klanječkog kina u čijem je jednom dijelu sada depo Galerije će se srušiti i sagradit će se novi višenamjenski prostor u kojem će biti zatvoreni i otvoreni depo, restauratorska, stolarska i fotografska radionica, prostor za povremene izložbe, digitalni arhiv i katalog, uredski prostori te multimedijalna dvorana.

Na oblikovanju projekta radili su muzejska savjetnica Goranka Horjan, viši kustosi Galerije Božidar Pejković i Davorin Vujčić, u suradnji s Gradom Klanjcem, gradonačelnikom Zlatkom Brlekom i županom Željkom Kolarom te Kulturnim centrom Klanjec, a u pripremi projekta svoj veliki doprinos dala je Zagorska razvojna agencija.

Na početku tiskovne konferencije viši kustos Galerije AA  Davorin Vujčić kratko je upozorio na višegodišnje neprimjereno stanje čuvaonice Galerije i probleme u primjerenoj zaštiti građe zbog neadekvatnih uvjeta čuvanja 300-tinjak Augustinčićevih djela iz fundusa Galerije.
Muzejska savjetnica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan  u svom se obraćanju osvrnula kroz tijek pripreme projekta koji je bio zahtjevan, ali i dobro osmišljen i koordiniran u svojim aktivnostima te u konačnici završen potpisivanjem ovog izuzetno vrijednog ugovora koji omogućuje njegovu realizaciju. Istaknula je kako su MHZ iskoristili svoje iskustvo stečeno kroz druge realizirane projekte te znanje svih suradnika na projektu.
Zanimljiva je bila prezentacija nove zgrade koju je predstavio arhitekt Miljenko Matas. Riječ je o prvoj suvremenoj interpolaciji nove građevine u užoj povijesnoj jezgri Klanjca koja će se graditi nakon uklanjanja ruševne zgrade starog klanječkog kina i koja je uz to trebala udovoljiti stručnim zahtjevima i potrebama same Galerije, a s druge strane  trebalo je osmisliti prostor koji će u isto vrijeme biti otvoren javnosti, posjetiteljima i prvenstveno lokalnom stanovništvu.
Voditeljica projekta Vlasta Krklec, ravnateljica MZH, istaknula je kako će ovaj projekt pokazati da kulturne institucije, poput muzejskih mogu biti generatori turističkog i gospodarskog razvoja. Rok za provedbu je dvije godine pa je ispred Uprave projekta i Projektnog tima ozbiljan i zahtjevan posao koji je već započeo.

Nakon predstavljanje projekta nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek. Grad Klanjec je partner u ovom projektu, a rad na njemu započeo je još 2012. godine kada je na prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Željka Kolara, Gradsko vijeće donijelo odluku o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za zgradu koja je većim dijelom bila u privatnom vlasništvu. Za otkup tri stana i zemljišta kako bi se zaokružila potrebna parcela Grad je izdvojio oko 600.000 kuna. Vrijednost ovog projekta iznosi gotovo dva i pol cijela gradska proračuna i to govori o njegovoj važnosti za malu sredinu poput naše, istaknuo je gradonačelnik.

Izrazito zadovoljan je bio i župan  Željko Kolar istaknuvši kako će nova zgrada bitno izmijeniti vizuru Klanjca, ali stvoriti i novu vrijednost  u kulturnoj i turističkoj ponudi Zagorja. Istaknuo je ovo kao primjer koji dokazuje da će kvalitetno zamišljeni i dobro pripremljeni projekti naći svoj put prema sufinanciranju iz fondova Europske unije te pozvao sve da budu pozitivni, uporni i da ne odustanu.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Branko Grčić naglasio je kako je ovaj projekt jedan od 15 prihvaćenih između više od 100 prijavljenih projekta te je prošao vrlo strogu evaluaciju. Vrijednost mu je uistinu respektabilna, a njegovo osobno prisustvo na konferenciji za tisak u Klanjcu stavljanje je naglaska na potrebu da ovakve dobre vijesti budu predstavljen javno i da budu poticaj drugima u pripremi projekata jer u idućih sedam godina Hrvatskoj će biti na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz EU.

CC-logo                    European_Union                    Strukturni-i-investicijski-fondovi-logo-big