GALERIJA AUGUSTINČIĆ PRIDRUŽILA SE AKCIJI CULTURESHUTDOWN

ožu 1, 2013 by

GALERIJA AUGUSTINČIĆ PRIDRUŽILA SE AKCIJI CULTURESHUTDOWN

Prije šest mjeseci u Sarajevu je zatvoren Nacionalni (Zemaljski muzej) Bosne i Hercegovine. Bez obzira na razloge (financijske i političke), muzejska zajednica je procijenila da je riječ o opasnom presedanu, tim više što se još šest muzejskih institucija u BiH nalazi pred zatvaranjem. Na inicijativu Azre Aksamija, profesorice na Massachutesetts Intitute of Tehnology, pokrenuta je platforma Cultureshutdown, protestna acija muzejske zajednice.
U ponedjeljak, 4. ožujka čak 180 muzeja diljem svijeta  uključit će se u obilježavanje datuma na koji je pred šest mjeseci zatvoren muzej i to nakon 124 godine rada. Žutom trakom na kojoj piše “Cultureshutdown” muzeji će prekrižiti jedan od eksponata u svom stalnom postavu. Ovoj akciji pridružila se i klanječka Galerija Antuna Augustinčića te u prvoj dvorani stalnog postava žutom trakom označila skulpturu Djevojka i mladić s gitarama.
Cilj je ove akcije, kako nam je rekao kustos Galerije Davorin Vujčić, da se svjetska javnost senzibilizira i usprotivi ovakvom odnosu prema značajnim nacionalnim muzejskim institucijama.
Više informacija o ovoj akciji i sudionicima možete pronaći na www.cultureshutdown.net