JOŠ JEDNA NOĆ MUZEJA I IZLOŽBA METAMORFOZE

sij 30, 2013 by

JOŠ JEDNA NOĆ MUZEJA I IZLOŽBA METAMORFOZE

Iza nas je ostala još jedna Noć muzeja u kojoj se Galerija Antuna Augustinčića iz Klanjca pridružila brojnim muzejima i galerijskim institucijama širom Hrvatske koje su u petak, 25. siječnja u večernjim satima otvorile svoja vrata za brojne posjetitelje.
U klanječkoj Galeriji Augustinčić program je započeo otvaranjem izložbe METAMORFOZE, skulpturalne instalacije mladog kipara Maka Melchera.

Mak Melcher rođen je 8. ožujka 1983. godine u Mostaru. Godine 2002. maturirao je na Odjelu za dizajn keramike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a 2003. godine upisuje kiparstvo na zagrebačkoj Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirao je 2008. godine u klasi profesora Mire Vuce, a 2009. godine postaje član HDLU-a. Sudjelovao je na više kiparskih simpozija i kolonija (Kuterevo, Ugljan, Jastrebarsko, Vinkovci, Šolta, Pula). Skupno izlaže od 2005. godine (višestruko u Zagrebu, Osijeku i Vinkovcima te u Slavonskom Brodu i Splitu), a prošle je godine prvi put i samostalno izlagao u Zagrebu. Godine 2011. nagrađen je jednim od dva jednakovrijedna otkupa na Natječaju za Spomenik hrvatskim braniteljima u Belom Manastiru. Od 2012. godine radi kao profesor stručnih predmeta na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Metamorfoze Maka Melchera – mnoštvo skulptura ličinki i jedan crveni trosjed instalirani u izložbeni prostor – introspektivno su kazivanja autora, koje je prošlog ljeta u Zagrebu prvi put podastro publici. ” Donoseći ih u Klanjec, oduzeta im je zemljana podloga – kako bismo im dopustili da se stope i izravno komuniciraju sa stalnim postavom naše Galerije – te im pridodajemo jedan, nešto stariji, autoportret – naglašavajući njihov autobiografski karakter” naglasio je na otvorenju voditelj Galerije AA Božidar Pejković.
Izložba se može razgledati do 24. veljače, svakodnevno, osim ponedjeljka, od 9 do 15 sati.

Ovim likovnima metamorfozama, u Noći muzeja pridružune su i one glazbene metamorfoze u odabiru Božidara Pejkovića te je posjetiteljima pružena mogućnost da se i sami preobraze: iz gledača u slušače pa i plesače.

Izložbu Metamorfoze i cjelokupni program Metamorfoze u Noći muzeja Galerija AA ostvarila je u suradnji s ArTresor nakladom i Ljevaonicom umjetnina Ujević iz Zagreba te uz pomoć Kulturnog centra Klanjec i potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.