OBILJEŽENA GODIŠNJICA ROĐENJA IVANA BROZA

sij 27, 2010 by

OBILJEŽENA GODIŠNJICA ROĐENJA IVANA BROZA

Osnovna škola Antuna Mihanovića, Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec prigodnim su programom održanim u utorak ,26. siječnja u Gradskoj knjižnici u Klanjcu obilježili godišnjicu rođenja dr. Ivana Broza, jezikoslovca i autora prvog Hrvatskog pravopisa.
U izlaganju Marice Lojen, knjižničarke u klanječkoj Osnovnoj školi, naglasak je stavljen na Klanjčanima dosad manje poznate podatke o Brozovom radu na prikupljanju hrvatskih narodnih pjesama i vrijednom učiteljskom radu.
Učenici klanječke škole Nikola Hrbud, Dora Novosel, Stela Pleško i Marija Sonja Iveković za okupljenu publiku pripremili su zanimljive citate iz kojih se može vidjeti koliko su Brozovi suvremenici cijenili njegov rad i trud uložen u očuvanje hrvatskoga jezika te izbor iz prikupljenih  i njegovom zaslugom objavljenih junačkih

narodnih pjesama.
Kako je Brozov dugogodišnji rad krajem 19. stoljeća na prikupljanju građe za rječnik prekinula njegova iznenadna i prerana smrt, a  dovršio ga je i objavio pod svojim i Brozovim imenom 1901. njegov ujak kanonik dr. Franjo Iveković, bila je to prilika i za kratko prisjećanje na još jednog znamenitog Klanjčana. O biografskim podatcima govorila je Snježana Ricijaš, a posebno je zanimljivo bilo čuti što je u klanječkim arhivima o Ivekoviću pronašao Slavko Zamuda.
Još jedna kulturna večer u Klanjcu završila je ugodnim druženjem posjetitelja i organizatora ovog lijepog događanja.
Već sljedećeg mjeseca Klanjčani će se prisjetiti još dvojice svojih znamenitih sugrađana, gospodarskog pisca i priznatog inovatora u pčelarstvu Kvirina Broza te isusovca umjetnika Marijana Gajšaka.

zp8497586rq