Dr.sc. Marina Krpan Smiljanec održala predavanje o lokalnoj povijesti

velj 28, 2016 by

Dr.sc. Marina Krpan Smiljanec održala predavanje o lokalnoj povijesti

Za svoj prvi kulturni program u ovoj godini Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu odabrao je predavanje svoje članice dr.sc. Marine Krpan Smiljanec. Autorica je bila dugogodišnja ravnateljica Gradske knjižnice u Klanjcu, a danas radi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Prošle je godine doktorirala s radom “Komunikacija zavičajnih sadržaja u digitalnoj sredini”. Pokrenula je i realizirala brojna istraživanja povijesti Klanjca i njegove okolice, a uz stručne i znanstvene radove objavila je i dvije zbirke povijesnih priča – Priče ispod Cesargrada i Cesargradska šaputanja.
Tako su u petak, 27. veljače 2016. u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice “Antun Mihanović” Klanjec posjetitelji mogli čuti izvrsno autoričino izlaganje pod nazivom Lokalna/zavičajna povijest: kako ju proučavati, prezentirati i komunicirati.
Uz teoretske postavke koje su važne za kvalitetno proučavanje, a osobito prezentaciju lokalne povijesti, dr.sc. Marina Krpan Smiljanec u svom je predavanju iznijela i neke vrlo zanimljive primjere iz zavičajne povijesti Klanjca, ali dala i nekoliko vrlo interesantnih ideja za budući rad na povijesnim istraživanjima. Navela je primjerice nekolicinu zanimljivih i intrigantnih tema iz klanječke povijesti koje zaslužuju detaljnije proučavanje te predložila da se klanječki zaljubljenici u zavičajnu povijest povežu u društvo ili sekciju pri Ogranku Matice što je na tragu svijetlih i vrlo uspješnih primjera iz anglosaksonskog svijeta u kojem se lokalnoj povijesti daje veliki značaj. Predavanje je potaknulo prisutne na vrlo živu i kreativnu raspravu, što je svakako najbolji znak da je Ogranak MH i ovaj put odabrao dobru temu i još boljeg predavača.
Bila je to i prigoda da se dugogodišnji predsjednik Ogranka MH Nikola Filko zahvali sugrađanima na suradnji te im predstavi novoizabranog predsjednika Nikolu Benkovića, dr. med., koji je u svom kratkom obraćanju istaknuo kako se iskreno nada da će Ogranak nastaviti s uspješnim radom i to ponajprije zahvaljujući dobroj suradnji s građanima.