DVADESETA GODIŠNJICA SMRTI MARIJANA GAJŠAKA

velj 7, 2013 by

DVADESETA GODIŠNJICA SMRTI MARIJANA GAJŠAKA

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Klanjec u nedjelju,  3. veljače 2013. obilježena je dvadeseta godišnjica smrti p. Marijana Gajšaka, isusovca i umjetnika, koji je preminuo 6. veljače 1993. godine.

U klanječkoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije svečanu pontifikalnu misu u 11,00 sati predvodio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Valentin Pozaić, vršnjak i subrat p. Gajšaka. U nadahnutoj propovijedi biskup Pozaić prisjetio se p. Gajšaka, njegove bogate biografije i života ispunjenog istinskim vrijednostima te se zahvalio i Ogranku MH, ali i Gradu Klanjcu i svim građanima i vjernicima koji čuvaju uspomenu na svog znamenitog sugrađanina.
Na misi je pjevao Akademski zbor “Palma” iz Zagreba, glazbeni gost Ogranka Matice hrvatske Klanjec, čiji su se članovi nakon mise zadržali u Klanjcu u ugodnom društvu članova Ogranka te obišli grob Antuna Mihanovića.

U srijedu, 6. veljače 2013., na samu godišnjicu smrti, izaslanstvo Grada Klanjca u kojem su bili predsjednik Gradskog vijeća Mirko Lunko i gradski vijećnik Drago Lovrek, članovi  Ogranka Matice hrvatske Klanjec s predsjednikom Nikolom Filkom, sestra p. Gajšaka Verica Mikuličić, rođaci, prijatelji i građani Klanjca zapalili su svijeće i položili cvijeće na grobu p. Marijana Gajšaka na zagrebačkom Mirogoju. Prigodni govor održao je predsjednik ogranka Nikola Filko, a s Klanjčanima je grob p. Gajšaka posjetio i Ivica Balagović, predsjednik Ogranka MH Zabok. 

Četrdesetak naših sugrađana nakon toga su prisustvovali svetoj liturgiji u 19,00 sati u bazilici Srca Isusova koju je predvodio vladika križevački mons. Nikola Kekić i na kojoj je pjevao Ćirilo-Metodov kor čiji je član bio i p. Gajšak.
Nakon liturgije predstavljena je knjiga dr. Gorana Ivaniševića: MARIJAN GAJŠAK: PRILOZI ZA ŽIVOTOPIS koja predstavlja još jedan izniman doprinos očuvanju sjećanja i afirmaciji umjetničkog stvaralaštva ovog svestranog i osobitog čovjeka, svećenika i umjetnika. Knjigu su predstavili p. Tonči Trstenjak, p. Ivan Cindori i sam autor. Nakladnik je Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove u Zagrebu.

Obilježavanje ove godišnjice dio je višegodišnjeg programa Ogranka Matice hrvatske Klanjec kojim se obilježava život i djelo p. Marijana Gajšaka, a dio kojeg je i postavljanje Velikog raspela, jednog od najznačajnijih njegovih kiparskih radova, na Vidikovcu iznad Klanjca i njegove rodne kuće iduće godine. Pripreme za realizaciju ovog programa teku više nego dobro, a svojim financijskim prilozima vrlo su se rado uključili građani i vjernici te već sada ima više od 130 donatora.