Pjesništvo na materinskom govoru

lis 23, 2013 by

Pjesništvo na materinskom govoru

U Mjesecu hrvatske knjige Kulturni centar Klanjec i Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović” ugostili su u  22. listopada 2013.  književnika Božidara Brezinščaka Bagolu i Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Rikard Jorgovanić” iz Huma na Sutli.
Tema večeri bio je materinski kajkavski govor, a razlog tome bilo je predstavljanje posebno vrijedne zbirke pjesama Humske popeifke  Božidara Brezinščaka Bagole na kajkavskom idiomu Huma na Sutli.
Božidar Brezinščak Bagola, kako piše u predgovoru njegove zadnje zbirke poezije, napisao je ove pjesme na jeziku svog djetinjstva. To je jezik kojim se govorilo kod kuće, na putu do škole, crkve ili trgovine. Danas je malo onih koji su taj humski govor zadržali u sjećanju pa je zato izuzetno vrijedno ovo ukoričeno izdanje koje je izašlo  u povodu 20. obljetnice Općine Hum na Sutli.
Knjigu je nadahnuto predstavila Vlasta Horvatić Gmaz, urednica časopisa Hrvatsko zagorje, koja već godinama zajedno s Kajkavianom brižno skrbi o kajkavskom književnom stvaralaštvu.
U ugodnom razgovoru autora s publikom dotaknuta su vlastita iskustva, ali i doprinos ovog pjesnika da se izvorni govor Huma na Sutli upiše na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Rikard Jorgovanić” na najbolji je način pokazao kako Bagolini stihovi zvuče uglazbljeni.
Vrlo lijep osvrt o Mjesecu hrvatske knjige priredile su ovom prilikom Paula Kosić i Monika Prekrat, a nakon glazbeno-pjesničke večeri posjetitelji su razgledali i izložbu Klanječka kulturna baština-u susret Kući europskih himni.

Gradska knjižnica i kulturni centar Klanjec u Mjesecu hrvatske knjige predstavit će 15. studenog još jednog autora važnog za očuvanje naše kajkavštine – Stanka Vranića  i njegov  kajkavski rječnik “Tak se govori le prinas”.