PROJEKT O ENERGETSKOJ UČINKOVITOSTI

kol 13, 2010 by

Grad Klanjec je prvi grad Krapinsko-zagorske županije, a uz Zagreb, Ivanić Grad, Rijeku i Zaprešić  jedan od prvih hrvatskih gradova koji je prihvatio Sporazum gradonačelnika, veliku inicijativu Europske komisije pokrenutu u siječnju 2008. godine s ciljem povezivanja europskih gradova u trajnu mrežu za razmjenu iskustava u poboljšanju energetske učinkovitosti te smanjenju emisije ugljikova dioksida za više od 20 posto.
Akcijski plan Grad Klanjec izrađuje u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske, a cilj tog plana je smanjivanje emisije ugljikova dioksida za 20 posto do 2020. godine.
Prema riječima gradonačelnika Željka Kolara – već se i samom promjenom ponašanja može osjetno utjecati na spomenuto smanjenje, primjerice ugradnjom štednih žarulja koje troše i do šest puta manje električne energije, spuštanjem roleta u ljetnom razdoblju moguće je smanjiti korištenje klimatskih uređaja, toplinskim fasadama na kućama može se smanjiti potrošnja energije tijekom sezone grijanja, tu je i ugradnja peći na biomasu (drva, palete) te ugradnja solarnih kolektora za grijanje vode. Sve će to kao preporuka biti ugrađeno u Akcijski plan koji obuhvaća cijelo područje grada Klanjca, kako javnog tako i privatnog sektora.

Plan definira mjere i aktivnosti i u prometu i javnoj rasvjeti, a provedbom mjera osigurala bi se sigurna opskrba energijom, čist okoliš i kvalitetan život za buduće generacije.
Sve će to biti polazna točka za planiranje obnove, modernizacije, ali i izgradnje novih gradskih, ali i privatnih objekata. Investitorima će se dati smjernice za korištenje obnovljivih izvora energije, a edukacijom i promidžbom nastojat će se utjecati na promjenu ponašanja i svijesti građana grada Klanjca.
Gradonačelnik smatra kako će se provedbom plana potaknuti i nova zapošljavanja i to ugradnjom solarnih kolektora, peći na biomasu, sanacijom zgrada i obnovom pročelja i krovišta jer bi sve to trebalo otvoriti nove poslove za domaće obrtnike.

zp8497586rq