OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

svi 21, 2012 by

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Galerija Antuna Augustinčića i ove je godine obilježila 18. svibanj,  Međunarodni dan muzeja i to zanimljivim programom pod nazivom Fontana koja se mijenja.

U uvodnom dijelu voditelj Galerije Božidar Pejković na pomalo neobičan način povezao je  vodu kao temu 17. muzejske edukativne akcije Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a i ovogodišnju temu Međunarodnog dana muzeja –Muzeji u svijetu promjena. Novi izazovi – nove inspiracije.
Uz tri Augustinčićeve fontane u parku  Galerije, kojima kroz majstorove skulpture teče voda bregovitog Hrvatskog zagorja, autor je u prostoru Galerije postavio skulpturu kojom pokušava publici predstaviti značaj pojma ready-made u umjetnosti (predmeta koji u muzejskom okruženju i u dodiru s posjetiteljem zadobiva značenje originalnog umjetničkog djela) s posebnim osvrtom na značaj Marcela Duchampa u suvremenoj umjetnosti. 
Bila je to prigoda i za podsjećanje na vrlo uspješnu suradnju Galerije Antuna Augustinčića koja je u proteklom razdoblju širom otvorila vrata suradnji s  mladim umjetnicima, studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i tako na najbolji mogući način odgovorila izazovima kojima se muzeji izloženi u svijetu koji se mijenja.
 
Učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića Klanjec – Laura Kramarić, 8.r., Demian Kokan, 8.r., Ana Lovrečki, 6.r., Sara Pleško, 6.r., Patricija Pogačić, 6.r., Laura Šoban, 8.r., sa svojom mentoricom Jadrankom Husnjak, ovoj su se kulturnoj akciji pridružili predstavljanjem svog projekta Vratimo Sutli njezine kupače. Vrijedni učenici-istraživači žele vratiti povjerenje građana u kvalitetu vode rijeke Sutle u kojoj se tijekom ljetnih mjeseci još uvijek kupa velik broj naših sugrađana. Pokrenuli su tako akciju za redovitu kontrolu vode tijekom kupališne sezone te za barem djelomično opremanje “neslužbenog” klanječkog kupališta.

Kustos Galerije Davorin Vujčić predstavio je pak muzejsku akciju Moj portret za muzej i to na veliko zadovoljstvo malih sudionika i njihovih roditelja. Dokumentarni film snimljen tijekom radionica na kojima su polaznici klanječkog i kumrovečkog dječjeg vrtića i učenici prvih razreda Osnovnih škola slikali svoj autoportret u akciji Foruma Slavenskih kultura, naišao je na oduševljenje posjetitelja. Deset odabranih crteža iz ovog projekta sudjelovalo je na završnoj izložbi od 10. do 16. svibnja 2012. u izložbeno – galerijskom prostoru UNESCO-a u Parizu, a na Međunarodni dan muzeja Klanjčani su mogli vidjeti kako su oni nastali.

Program je priređen u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec.