PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA TRADICIJSKIH I UMJETNIČKIH OBRTA KZŽ

svi 12, 2011 by

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA TRADICIJSKIH I UMJETNIČKIH OBRTA KZŽ

U okviru ovogodišnjih Dana grada u Klanjcu je priređeno predstavljanje Monografije tradicijskih i umjetničkih obrta Krapinsko- zagorske županije.
Ovu vrijednu i reprezentativno opremljenu knjigu izdali su Obrtnička komora KZŽ i Muzeji Hrvatskog zagorja, a potporu izdavanju dali su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo kulture i Krapinsko-zagorska županija.
U ime Grada Klanjca, jednog od suorganizatora ovog predstavljanja, posjetitelje i brojne obrtnike iz različitih dijelova Zagorja pozdravio je gradonačelnik Željko Kolar izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnji program obilježavanja Dana grada Klanjca obogaćen upravo ovim događajem.
Na odlično posjećenom predstavljanju u dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu o inicijativi koja je potekla od vlasnika tradicijskih obrta govorili su Darko Varga predsjednik Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OK KZŽ i Vlasta Hubicki čiji medičarsko-svjećarski obrt ” Zozolly” djeluje još od 1882. godine.
Autorima, suradnicima i sponzorima zahvalio se predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško istaknuvši kako ova monografija ima veliku vrijednost jer će od zaborava spasiti velik broj zagorskih tradicijskih obrta koji, na žalost, polako, ali sigurno odumiru, a u Obrtničkoj komori vjeruju da će možda biti podstrek obrtnicima da ustraju u njihovom očuvanju.
Monografiju tradicijskih i umjetničkih obrta KZŽ predstavili su urednica Goranka Horjan, recenzentica Vlasta Horvatić Gmaz, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i zamjenica župana KZŽ Sonja Borovčak.
Goranka Horjan uz kratak osvrt na sadržaj knjige, spomenula je autore i ostale suradnike. U monografiji su se tako našli radovi Ide Pavleković i Ivane Škiljan, Branka Čička, Goranke Horjan, Iris Biškupić Bašić, Branke Šprem Lovrić, Tatjane Brlek, Anite Paun Gadža, Ivanke Ivkanec, Mande Horvat, Dragutina Ranogajca i Davora Pleška. Svoj puni doprinos nastanku knjige dali su djelatnici Muzeja Staro selo iz Kumrovca, a jednako tako grafički urednik Nikola Drempetić Hrčić te brojni autori izvrsnih fotografija.
Recenzentica Vlasta Horvatić Gmaz izrazila je svoje oduševljenje izgledom, ali i sadržajem monografije. Ovo reprezentativno djelo sadrži vrlo kvalitetne tekstove i slikovni materijal koji na najbolji način prezentiraju svo bogatstvo tradicijskih i umjetničkih obrta u Hrvatskom zagorju od njegovih početaka do danas.
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je važnost ove knjige ne samo za očuvanje povijesnih podataka o toj vrsti obrta nego i za njihov budući razvoj. Uvjeren je kako će i inače žilavi i uporni obrtnici iznaći naćina kako da u svom poslu opstanu. Zamjenica župana Sonja Borovčak istaknula je kako su tradicijski i umjetnički obrti prepoznatljivi dio krapinsko-zagorske ” Bajke na dlanu” , vrlo zanimljivi posjetiteljima i s velikim turističkim potencijalom koji će Županija i dalje podupirati, baš kao što je dala potporu izdavanju ove vrijedne monografije.
Domaćini su ovaj lijepi kulturni događaj iskoristili kako bi u prisustvu posjetitelja i zagorskih muzealaca i kulturnih djelatnika predsjednice Kulturno-umjetničkog društva “Antun Mihanović” iz Klanjca i “Cepelia Fil Wilamowice” iz Poljske, Sekica Filko i Jolanta Danek, potpisale Povelju o prijateljstvu između dva društva.
Program je nastavljen otvaranjem izložbe Branislav Dešković u Salonu Galerije Antuna Augustinčića te ugodnim druženjem uz domjenak i klapu Petrada u klanječkoj Galeriji AA.

Leave a Reply