POČETAK SURADNJE NA ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA S OPĆINOM BREŽICE

ožu 20, 2010 by

POČETAK SURADNJE NA ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA S OPĆINOM BREŽICE

Na inicijativu klanječkog gradonačelnika Željka Kolara u srijedu, 17. ožujka 2010. godine u Klanjcu je održan radni sastanak predstavnika Krapinsko-zagorske županije, Grada Klanjca i slovenske općine Brežice.

Sastanku su sa slovenske strane prisustvovali župan Brežica Ivan Molan, dožupanica Patricia Čular, Marko Kovačić, savjetnik u Regionalnoj razvojnoj agenciji Posavje, Andrej Gerjavič, direktor LEAD-a, Vesna Savić, direktorica ZPT Brežice, Franc Kelher, predsjednik Krajevne skupnosti Bizeljsko i Laura Krgačić iz odjela za odnose s javnošću Općine Brežice, dok su hrvatsku stranu zastupali župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, domaćin gradonačelnik Klanjca Željko Kolar, njegov zamjenik Zlatko Brlek, pročelnik Gordan Šoban, pročelnik Općine Kraljevec n/S Ivica Slavec,v.d. direktorica TZ KZŽ Ksenija Tomić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ Ivan Ištok, direktorica ZARE Ines Gašparlin sa suradnicama Karolinom Novak i Helenom Matuša, Velimir Šegon i Hrvoje Maras iz Regionalne energetske agencije, Mladen Županić, predsjednik Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec i Snježana Ricijaš, v.d.direktorica TZG Klanjec.

Održani sastanak bio je prigoda za međusobno upoznavanje radi uspostavljanja buduće suradnje, pa su iz tog razloga u kratkim prezentacijama svoju djelatnost predstavili Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti, ZARA, REGEA, TZ KZŽ, Udruženje obrtnika i Turistička zajednica grada Klanjca.

Regionalna razvojna agencija Posavje pripremila je i pregled nekih mogućih budućih projekata na kojima bi se u najskorije vrijeme mogla uspostaviti partnerska suradnja institucija s jedne i druge strane Sutle.

Župan Općine Brežice Ivan Molan izrazio je svoje zadovoljstvo klanječkim sastankom te istaknuo da je Općina Brežice iznimno zainteresirana za suradnju s prekograničnim partnerima. Uvjeren je da će nakon ovog prvog sastanka uslijediti konkretni dogovori vezani uz provedbu kvalitetnih programa kojima je cilj povećanje kvalitete života s obje strane granice, a moguće ih je aplicirati prema fondovima Europske unije.

Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić pohvalio je inicijativu klanječkog gradonačelnika čijom zaslugom je i uspostavljen početak nove suradnje, a u kojoj će i Županija, a prvenstveno ZARA proširiti svoje aktivnosti na stvaranje partnerskih odnosa u  novim projektima s Općinom Brežice i regijom Posavje. Župan vjeruje kako će već na sljedećem raspisu biti prijavljeni zajednički projekti za sufinanciranje iz europskih sredstava.

Najzadovoljniji nakon sastanka bio je vjerojatno gradonačelnik Klanjca, koji od buduće prekogranične suradnje puno očekuje. Prvenstveno na području zaštite okoliša s naglaskom na graničnu rijeku Sutlu, na području razvoja turizma i nove turističke ponude te razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Ta tri razvojna područja obje su strane već za ovog  susreta detektirale kao zajednički interes te će nakon ovog  sastanka uslijediti kontakti, novi susreti i konkretni dogovori između predstavnika pojedinih institucija.

U neformalnom druženju uz prigodni domjenak u novouređenoj Klanječkoj pelnici te razgledavanja klanje

čkog samostana i sarkofaga članova obitelji Erdödy, dogovoreni su i neki oblici kulturne i sportske suradnje između Klanjca i Brežica

p3175910-450-x-6002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p3175912-1280-x-960

 

p3175914-1280-x-960

p3175915-1280-x-960

zp8497586rq