OTVORENE DVIJE LIKOVNE IZLOŽBE

tra 21, 2011 by

OTVORENE DVIJE LIKOVNE IZLOŽBE

U okviru programa Pasionska baština, koji su zajednički priredili Ogranak Matice hrvatske,Kulturni centar i Gradska knjižnica, u Klanjcu su u petak, 15. travnja otvorene čak dvije likovne izložbe.
U prostoru Gradske knjižnice svoje je cvjetne kolaže izložila dr. med. Nada Jačmenica.  Izložba pod nazivom Rascvjetana Golgota s pravom je privukla pozornost, uistinu, velikog broja posjetitelja. Izložbu i autoricu na otvorenju je predstavila Verica Jačmenica Jazbec, između ostalog, istaknuvši:”…Autorica ove izložbe, kao iskusna liječnica, dobro zna koliko je zdrav predah potreban za tijelo, za dušu i za duh čovjekov. Umjesto banalnog lijeka protiv “stresa našeg svagdašnjeg”, ona nudi začudnu ljepotu svojih krhkih latica, biranih boja i probranih oblika…Predstavljena cvjetna raspela iskazuju duboku povezanost čovjeka i njegove povijesti. Ona i nas promatrače mekšaju i dovode u spremnost da se susretnemo sa svojom ljudskom srži…Tekstura cvjetnih latica ovdje ne rađa samo poetičnost, već i veliku, primarnu bol. U ljepoti ovih izložaka sve je realno, a opet gotovo nestvarno. Ova raspela objedinjuju sklad i bol svačijeg života. I svi se u njima možemo naći ili prepoznati.”

Nakon ove izložbe, ljubiteljima likovne umjetnosti predstavio se vrlo upečatljivom izložbom i vlč. Milan Juranić, župnik iz Zagorskih Sela.
Izložbu Bijeli Vuzem u dvorani Porezne uprave postavio je kustos klanječke Galerije Antuna Augustinčića mr. Davorin Vujčić, a u katalogu izložbe opisao je riječima: ” … Početkom Domovinskog rata, sada već kao župnik u Zagorskim Selima, gledao je kako se Pasija uvjerljivo utjelovljuje u Hrvatskoj i kako mu farof biva zatrpan kartonskom ambalažom humanitarne pomoći. U nadahnutom trenutku jednog vrućeg popodneva započeo je oblikovati žitkom smjesom papira i ljepila. Novostvorene oblike je kaširao, lijepio na podlogu i bojao, u nekoj podsvjesnoj težnji za čistoćom i čestotom – u bijelo, a oblici se stvrdnjavali u pasionske varijacije… U skladu sa sobom i svijetom oko sebe, prečasni Juranić svakodnevno pronalazi radost u stvaranju: podjednako u predanu radu kao i u kontemplaciji; u likovnosti, kao i u pjesništvu ili spravljanju čajeva od ljekovitog bilja; u pastoralu kojeg revno provodi među ljudima i među pčelama. Nije čudo da njegovim reljefima prosijavaju vedrina, jednostavnost i toplina. I obijelio ih je, kako bi mi koji ih gledamo, čistog duha dočekali Uskrs.”

Inspirativan program ove produhovljene likovne večeri u Klanjcu, pomno odabranim glazbenim programom, obogatio je Pjevački zbor Župe Navještenja Blažene Djevice Marije pod ravnanjem p. Franje Jasenovića.

Izložbe ostaju otvorene do 1. svibnja.


Leave a Reply