MUZEJSKE PRIČALICE U GALERIJI AA

svi 18, 2013 by

MUZEJSKE PRIČALICE U GALERIJI AA

Priče o spomenicima – Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec, 18. 5. 2013. u 19 sati –povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja 18. svibnja 2013.

Obilježavajući Međunarodni dan muzeja te se priključujući Europskoj noći muzeja, u petak 18. svibnja 2013. godine u 19 sati, Galerija Antuna Augustinčića organizira predavanje pod nazivom Priče o spomenicima.

Predavanje se nadovezuje na dokumentarnu izložbu našeg kustosa Davorina Vujčića Muzejske pričalice Galerije Antuna Augustinčića, koja obrađuje Augustinčićeve spomenike iz stalnog postava Galerije, a kojom od 18. travnja do 18. svibnja 2013. sudjelujemo u 18. muzejskoj edukativnoj akciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva povodom Međunarodnog dana muzeja, nazvanoj Muzejske pričalice.Budući da su u stalnom postavu Galerije izložene skice i modeli koji su Antunu Augustinčiću poslužili za izvedbu spomenika postavljenih širom svijeta, Galerija je odlučila te spomenike dodatno približiti publici i dokumentarnom izložbom ispričati priču o svakom od njih. Kako je Mir postao spomenikom u New Yorku, kako je etiopski Ras Makonnen dojahao u Harar, a poljski Maršal Pilsudski u Katowice, što radi Prelja u Addis Abebi, kako izgleda Rudar u Ženevi…. 

Predavanje Priče o spomenicima obuhvatiti će tri Augustinčićeva spomenika koja nisu uključena u stalni postav Galerije: Spomenik palim Krajišnicima na Šehitlucima kod Banja Luke (1961.), Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu u Gornjoj

Stubici (1973.) te Spomenik Titu u Velenju (1977.). O njima će uz Davorina Vujčića, koji je i osmislio program, govoriti svjedok, sudionik te bliski Augustinčićev suradnik akademski kipar Vladimir Herljević.

Vladimir Herljević (Vareš, 1930.) nakon završene gimnaziju u Zenici, upisuje kiparstvo na zagrebačkoj ALU te diplomira 1956. u klasi Antuna Augustinčića. Iste godine postaje suradnik njegove Majstorske radionice za kiparstvo u sklopu koje sudjeluje u realizaciji spomeničkih ostvarenja sve do majstorove smrti 1979. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autor je niza portreta, spomeničkih i ambijentalnih skulptura u javnim prostorima.

Predavanje Priče o spomenicima će biti popraćeno slikovnim materijalima iz dokumentacije Galerije te obogaćeno demonstracijom aplikacije tvrtke Link2, kojom će Muzejske pričalice Galerije Antuna Augustinčića u budućnosti biti na raspolaganju posjetiteljima u digitalnom i interaktivnom obliku. Time Galerija odgovara i ovogodišnjoj ICOM-ovoj temi obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, odnosno Europske noći muzeja, u petak 18 svibnja 2013. godine Galerija Antuna Augustinčića će biti otvorena od 9 do 21 sat, uz slobodan ulaz za pojedinačne i obiteljske posjete.

voditelj GAA:
Božidar Pejković, viši kustos

Letak za Dan muzeja 2013

zp8497586rq