IZLOŽBA MOJ PORTRET ZA MUZEJ

ruj 22, 2012 by

IZLOŽBA MOJ PORTRET ZA MUZEJ

U izložbenoj dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu do 1. listopada može se razgledati izložba dječjih crteža nastalih u projektu Moj portret za muzej.
Izložba je otvorena u petak, 21. rujna 2012., uz Međunarodni dan mira, a prezentira deset

odabranih radova djece iz Klanjca i Kumrovca u dobi od 4 do 8 godina kojima su Muzeji Hrvatskog zagorja predstavljali Hrvatsku u projektu Foruma slavenskih kultura te sudjelovali na završnoj izložbi u svibnju ove godine u sjedištu UNESCO-a u Parizu.
Izložbu je priredila Galerija Antuna Augustinčića, čiji je kustos mr.sc. Davorin Vujčić bio koordinator ovog projekta te ga uz ravnateljicu Muzeja Hrvatskog zagorja Goranku Horjan i ravnateljicu Kulturnog centra Klanjec Snježanu Ricijaš i predstavio publici na otvorenju izložbe.
Projekt Moj portret za muzej, pokrenut je na inicijativu Foruma slavenskih kultura (FSK), međunarodne zaklade osnovane 2004. godine u Ljubljani sa ciljem razvoja kulturne suradnje između zemalja čiji stanovnici govore jednim od slavenskih jezika. Članice FSK (Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina te Poljska i Češka kao promatrači) surađuju osobito u području jezika, kulture, umjetnosti, obrazovanja i komunikacija, u uvjerenju da je pozitivan i dobrodošao svaki oblik suradnje čiji je cilj očuvanje nacionalnih jezika i autentičnih nacionalnih kultura u globalizirajućem svijetu.
Ove je godine naglasak bio na povezivanju baštine koja se čuva u muzejima i novih naraštaja. Kroz niz različitih muzejsko – pedagoških radionica, djeca predškolskog i školskog uzrasta iz zemalja članica upoznala su se sa portretima u svojim muzejima te izrađivala autoportret, Moj portret za muzej. Svaka od zemalja članica, sa deset odabranih crteža sudjelovala je na završnoj izložbi u izložbeno – galerijskom prostoru UNESCO-a u Parizu istaknuo je Davorin Vujčić, zahvalivši se malim autorima na sudjelovanju.
Na otvorenju izložbe prikazan je i video zapis nastupa ostalih učesnika pariške izložbe te dokumentarni film Moj portret za muzej (produkcija Top Mag d.o.o. iz Zagreba) koji prati provedbu projekta u Hrvatskoj.
Nakon Klanjca izložba seli u Kumrovec, gdje će u prostoru Niže kumrovečke pučke škole biti otvorena od 6. do 31. listopada 2012. godine.