ODRŽANI 5. KLANJEČKI KNJIŽEVNI SUSRETI

lip 1, 2010 by

ODRŽANI 5. KLANJEČKI KNJIŽEVNI SUSRETI

Hrvatskozagorsko književno društvo i Kulturni centar Klanjec bili su u subotu, 29. svibnja 2010. godine odlični domaćini 5. klanječkih književnih sureta. Ova najveća književna manifestacija koju HZKD tradicionalno priređuje u svom sjedištu okupila je već na jutarnjoj kavici kod Venteka tridesetak književnika. Ispred spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku svoje domoljubne i rodoljubne stihove recitirali su Božidar Brezinščak Bagola, Bernarda Despot, Božidar Mikulan, Franjo Švob, Vladimir Šuk, Željko Špoljar,  Vladimir Poljanec, Božidar Staroveški.
Nakon recitala domoljubne poezije uslijedilo je otvaranje Susreta u Gradskoj knjižnici u Klanjcu, a središnja tema ove je godine bila 200. godišnjica rođenja slovenskoga i hrvatskoga pjesnika Stanka Vraza (1810.-2010.)  i jačanje kulturnih veza Hrvatske i Slovenije. Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Klanjca Željka Kolara i Urške Potočnik iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj, o Stanku Vrazu, kao izazovu i nadahnuću, govorio je predsjednik HZKD-a Božidar Brezinščak Bagola. Na kulturne veze između Hrvatske i Slovenije osvrnuo se predsjednik Mariborske literarne družbe Marjan Pungartnik, a u zanimljivu raspravu uključili su se i ostali sudionici.
U isto vrijeme u parku kod klanječke kino dvorane pisci za djecu Jadranko Bitenc, Ratko Bjelčić, Hrvoje Kovačević, Robert Mlinarec i  Melita Rundek opušteno su razgovarali s djecom i njihovim učiteljicama o svom književnom stvaralaštvu.
Nakon ručka, domaćini su iskoristili ovo zanimljivo književno okupljanje kako bi sudionicima pokazali i klanječke kulturne znamenitosti, a poslijepodne je bilo rezervirano za predstavljanje književnog opusa Franje Švoba, hrvatskog književnika iz Rijeke, odnosno Fužina. Bila je to vrijedna prigoda u kojoj smo upoznali jednog od rijetkih autora koji piše na štokavskom, čakavskom i kajkavskom izričaju.
Posebno emotivni trenuci bili su oni na klanječkom spomenom groblju g

dje je Antunu Mihanoviću, autoru Horvatske domovine, prigodno slovo održao Božidar Staroveški, jedan od utemeljitelja HZKD-a i doajen hrvatskokajkavskoga pjesništva. Zagorski književnici nisu zaboravili ni velikog hrvatskog slikara Otona Ivekovića. Uz cvijeće i zapaljenu svijeću na njegovu je grobu govorio Vladimir Šuk.
Kraj 5. klanječkih književnih susreta bio je naravno rezerviran za predstavljanje trećeg sveska Hrvatskozagorskoga književnog zbornika, Klanjec, 2009.
Nakon što je o radu HZKD-a u proteklih godinu dana kratko, ali efektno govorio predsjednik B.B. Bagola, a čestitke uputili zamjenik klanječkog gradonačelnika Zlatko Brlek i potpredsjednik Županijske skupštine Stanko Majdak,
pred punom klanječkom kino dvoranom novi svezak Zbornika predstavio je glavni urednik Vladimir Poljanec.
U Zborniku su objavljeni radovi pedesetak autora, članova HZKD-a. Uz poeziju koja je najzastupljenija, u zborniku su se našli i vrijedni prozni uradci, eseji, prikazi, zapisi i dijelovi drama. Vladimir Poljanec i u ovom je svesku priredio i biografske i bibliografske bilješke o piscima, a Zbornik je ilustrirala akademska slikarica Maja Vukina Bogović.
O svom radu na Zborniku govorio je i lektor-korektor mr.sc. Ivan Cesarec. Odabrane tekstove iz Zbornika interpretirali su Mara Borić, Kristina Pavlović i Željko Šestić, a svojim glazbenim nastupom ovogodišnje Književne susrete na poseban su način oplemenile Fiole i sopranistica Josipa Lončar.
Uz ovu svečanost zagorske knjige, Kulturni centar Klanjec priredio je i dvije likovne izložbe. U kino dvorani mogli su se vidjeti radovi Maje Vukine Bogović koji su u crno bijelom izdanju našli svoje mjesto i u Zborniku, a u prostoru Gradske knjižnice izloženo je dvadesetak slika Marije Švob, slikarice pejzaža i životinja.
Cjelodnevno druženje književnika, članova Hrvatskozagorskoga književnog društva i njihovih gostiju okončano je domjenkom u “Klanječkoj pelnici”.

zp8497586rq