KLANJEČKE VEDUTE DAVORINA VUJČIĆA

lis 6, 2010 by

Ovogodišnju “Zahvalu jeseni” otvaraju u petak, 8. listopada 2010. dvije zanimljive izložbe. U 18:30 sati u Salonu Galerije Antuna Augustinčića otvara se izložba MALA BRONCA IZ LJEVAONICE UJEVIĆ kojom se predstavljaju mladi studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
U 19:00 sati Kulturni centar Klanjec u prostoru Gradske knjižnice priređuje izložbu fotografija KLANJEČKE VEDUTE Davorina Vujčića, kustosa Galerije Antuna Augustinčića.

Klanječke vedute
izbor su iz fotografskih bilježaka Davorina Vujčića o Klanjcu, njegovim stanovnicima i krajolicima, koje je snimao tijekom zadnjih petnaestak godina. One nisu posljedica namještanja stvarnosti ili naknadne računalne obrade koja bi promijenila karakter snimljenog, niti su pod pritiskom artificijelne ili tehničke perfekcije. Autor ih vidi kao „skromne svjedoke čarolije onog pravog trenutka kada se oko i motiv susretnu u staklenoj leći objektiva“.

Klanjec i okolica u slijedu godišnjih doba, živopisni detalji prisutni u svakodnevnici ljudi; ti fragmenti prostora i vremena, toliko svakodnevni da postaju neprimjetni i zanemareni, oduvijek su bili autoru najdraži motivi, kojima pristupa iz kakvog neobičnog kuta kako bi otkrio njihovu autentičnost i ljepotu.

Davorin Vujčić (Zagreb, 1966.), povjesničar umjetnosti i kustos u Muzejima Hrvatskog zagorja – Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, fotografijom se bavi od polovine 1980-ih. Zadnjih petnaestak godina njegovo bavljenje fotografijom sastavni je dio muzejskog rada, ali i svakodnevna strast. Kao član Foto kluba Zagreb dosad je sudjelovao na deset skupnih izložaba, a ovo mu je prva samostalna izložba.

 
Petak na ovogodišnjoj “Zahvali jeseni” završit će druženjem u prostoru Galerije Augustinčić uz mali rock happening klanječkog Grafiti Banda. 
Dođite i pogledajte skulpture i fotografije, uživajte u dobroj glazbi. Vjerujemo da ćete i zaplesati. Dobro došli.

zp8497586rq