IZLOŽBA BRANISLAV DEŠKOVIĆ U SALONU GALERIJE AA

svi 12, 2011 by

IZLOŽBA BRANISLAV DEŠKOVIĆ U SALONU GALERIJE AA

U Salonu Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, u petak, 6. svibnja 2011. godine, otvorena je izložba akademskog kipara Branislava Deškovića.

Branislav Dešković (Pučišća, 11. ožujka 1883. – Zagreb, 20. kolovoza 1939.), školovao se u Veneciji, Beču i Parizu, gdje redovito izlaže na Salonu. Kao dobrovoljac otišao je u rat u Crnu Goru 1914. godine, a poslije u Rim, Ženevu i Pariz. Od 1921. godine živio je u Splitu.
Bio je poznat kao strastveni lovac, što se odrazilo na njegov umjetnički rad. Najizrazitiji je animalist u hrvatskoj skulpturi, izrađivao je ponajviše kipove lovačkih pasa u raznim položajima, ali također i drugih životinja. Za boravka u Sarajevu 1910. , dobio je nadahnuće u bosanskim likovima, koje je prikazao u nekoliko skulptura. Smatran je prvim impresionistom hrvatskog kiparstva. Uslijed neurednog i bohemskog života, psihički je obolio te naposljetku umire u vrapčanskj bolnici.
Djela mu se nalaze izložena u Zagrebu, Splitu i Bolu na Braču, u galeriji umjetnina koja nosi njegovo ime.

Izložba je nastala u okviru međumuzejske razmjene između MHZ – Galerije Antuna Augustinčića i Centra za kulturu Brač – Galerije umjetnina “Branislav Dešković” . Koncepciju izložbe potpisuje ravnateljica bračkog centra za kulturu Jasna Damjanović i voditelj bolske Galerije Perica Doljanin, dok je za postav izložbe odgovoran voditelj klanječke Galerije Božidar Pejković. Izložene su sve Deškovićeve skulpture iz fundusa Galerije umjetnina “Branislav Dešković”, njih 22, izuzev 3 koje su smještene in situ na Bolu, a sve su u bronci.
Uz izložbu je tiskan dvojezični (hrv. – eng.) katalog s fotografijama svih Deškovićevih bolskih skulptura i tekstovima Duška Kečkemeta, najvećeg poznavatelja Deškovićevih djela i autora njegove monografije iz 1977. te tekstom Guida Quiena o Galeriji umjetnina “Branislav Dešković”.
Na otvorenju izložbe, uz voditelja klanječke Galerije Božidara Pejkovića, posjetiteljima koji su se okupili u uistinu lijepom broju, obratili su se ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, ravnateljica bračkog Centra za kulturu Jasna Damjanović, dok je o samoj izložbi i Branislavu Deškoviću vrlo nadahnuto govorio Guido Quien.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Klanjca Željko Kolar, a uz otvorenje izložbe prikazan je dokumentarni film u produkciji HTV-a “Skica za portret – Pas koji se češe”. Cijeli je događaj upotpunio odličan nastup klape Petrada.
Nakon ovog izuzetnog kulturnog događaja u Klanjcu, s nestrpljenjem očekujemo nastavak ove uspješne međumuzejske razmjene.
Izložba traje do 6. lipnja 2011., a može se razgledati svakodnevno od 9 do 17 sati.

Leave a Reply