UZ 50. GODIŠNJICU POŽARA KLANJEČKOG SAMOSTANA

velj 24, 2011 by

UZ 50. GODIŠNJICU POŽARA KLANJEČKOG SAMOSTANA

Na svečanoj sjednici godišnje skupštine DVD-a Klanjec obilježena je 50. godišnjica velikog požara u klanječkom samostanu. U uvodnom dijelu predsjednik DVD-a Klanjec Slavko Zamuda u kratkim je crtama okupljene vatrogasce i goste upoznao sa svim požarima koji su poharali Klanjec kroz njegovu dugu povijest. Požari baš nisu štedjeli Klanjec te je on nekoliko puta tragično stradao, no uvijek se uspio obnoviti.
Požar koji se dogodio 21. siječnja 1961. godine u pogonu stolarije poduzeća „Sutla“, smještenog tada u podrumu i prizemlju južnog dijela samostana, mogao je trajno izmijeniti izgled i značaj Klanjca kakvoga danas poznajemo. Da je tada samostan izgorio, mala je vjerojatnost da bi ikada bio obnovljen u cijeloj svojoj veličini, a gotovo je sigurno da bi tada vjerojatno izgorjela i crkva. “Velikom požrtvovnošću i hrabrošću vatrogasaca i mještana izbjegnuta je katastrofa, premda su vatrogasci u tom trenutku raspolagali skromnom vatrogasnom tehnikom i nikakvom osobnom zaštitnom odjećom.
U gašenju toga požara osobito se istaknuo strojar DVD-a Klanjec g. Mirko Broz, pa su mu vatrogasci DVD-a Klanjec uz ovogodišnju svečanu skupštinu priredili ugodno iznenađenje. Za tu priliku izradili su fotografiju s posvetom na kojoj je prikazan spašen klanječki samostan, motorna vatrogasna pumpa DKV kojom je gašen požar te portret g. Mirka Broza. Budući da zbog svoje visoke životne dobi nije mogao prisustvovati skupštini na koju je bio pozvan, prigodni poklon uručen mu je u obiteljskoj kući. Ne očekujući ovakvo priznanje bio je vidljivo dirnut riječima čestitke koju mu je uputio predsjednik Slavko Zamuda, a posebno uručenim prigodnim poklonom. Uz to uručeno mu je i uvjerenje o dodijeljenom zvanju počasnog vatrogasnog časnika koje mu je dodijelila Hrvatska vatrogasna zajednica prigodom proslave 120. godišnjice DVD-a Klanjec, a koje mu zbog bolesti nije bilo uručeno tom prilikom. Za dug život i krepko zdravlje prisutni klanječki vatrogasci su zajedno s njim i njegovom obitelji popili zdravicu.

Leave a Reply