USPJEŠNO ODRŽANI DRUGI PROLJETNI SUSRETI

tra 24, 2010 by

USPJEŠNO ODRŽANI DRUGI PROLJETNI SUSRETI

U Klanjcu su prošlog vikenda uspješno održani Drugi proljetni susreti.

Riječ je o stručno-znanstvenom skupu čija je nakana promovirati prirodne ljekovite činitelje i zdravstveni turizam, kao i povezanost medicine i kulture u zaštiti i unapređenju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kakvoće života.

Ovogodišnja tema bila je «Zdravstveni turizam: medicina i kultura».

Susrete je u petak, 16. travnja otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, a uspješan rad sudionicima poželio je i gradonačelnik Klanjca Željko Kolar.

Organizatori, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatski liječnički zbor i Grad Klanjec uspjeli su u Klanjcu okupiti vodeće hrvatske i mjesne stručnjake za spomenuta područja, među kojima su bili i zagrebački sveučilišni profesori Vesna Lelas, Stjepan Pepeljnjak, Ankica Senta Marić, Inga Lisac i Vladis Vujnović. Na ovogodišnjim Susretima bili su i sudionici iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.
Prvog dana skupa u devet održanih izlaganja bilo je govora o zdravstvenom turizmu, kulturnom turizmu,  speleoterapiji, korištenju niskih temperatura u očuvanju bioaktivnih sastojaka hrane, utjecaju plijesni na zdravlje, prirodnim mineralnim vodama, jezerima u zdravstvenom turizmu, likovnoj koloniji u lječilišnom mjestu i mramornim kupkama.

Dok se u subotu govorilo o Hrvatskom zagorju kao destinaciji, Varaždinskim toplicama i njezinom Josipovom hotelu, kakvoći zraka i zdravom življenju u Klanjcu i Hrvatskom zagorju, znamenitim Klanjčanima, klanječkom ljekarništvu, ekološkom značaju Cesarske gore, Svetom Križu Začretje, Ruđeru Boškoviću, Muzeju krapinskih neandertalaca, povezanosti smetnja metabolizma

cerun: yes;”>  s globalnima agresivitetom.

Skup je završio izlaganjem prim. mr.sc. Gorana Ivaniševića, voditelja skupa i predsjednika Odbora za zdravstveni turizam AMZH, o Klanjčanu p. Marijanu Gajšaku.

Domaćini, Grad Klanjec, Kulturni centar Klanjec, Ekološka udruga «Japica», Udruga «Korak po korak do zdravlja» i Organizacijski odbor priredili su tijekom Susreta i niz zanimljivih kulturnih i društvenih događanja. Tako je u petak, 16. travnja izvanredan koncert u klanječkoj župnoj crkvi održala sopranistica Josipa Lončar, uz pratnju Željke Spinčić. Klanječki vinari predstavili su na degustaciji, koju je u «Klanječkoj pelnici» vodio Zvonko Sever, šest vrhunskih klanječkih vina, a na subotnjem «izletu u prošlost» sudionici su posjetili obitelj Kušanić, koja ih je srdačno  ugostila u svojoj obnovljenoj tradicijskoj drvenoj hiži. U romantičnom okružju klanječkog krajolika izvrstan igrokaz o pučkoj meteorologiji izveli su članovi dramske družine OŠ Lijepa naša iz Tuhlja.

 

Sudionici Drugih proljetnih susreta u Klanjcu donijeli su sljedeće zaključke:

1.Hrvatsko zagorje je bogato prirodnim ljekovitih činiteljima (termomineralne vode, klima,

   čist zrak i dr.)  

2.Hrvatsko zagorje ima visokorazvijenu lječilišno-topličku djelatnost koja je preduvjet

   razvitka zdravstvenog, lječilišnog i medicinskog turizma.

3.Prirodni ljekoviti činitelji, lječilišno-toplička djelatnost, prirodna i kulturna baština temelj su

   izrade strategije razvitka zdravstvenog, lječilišnog i medicinskog turizma Krapinsko-

   zagorske županije.

4.Strategija je preduvjet realizacije planova  razvitka.

5.Obveza je Republike Hrvatske donijeti neophodnu zakonsku regulativu za spomenuto

   područje, potrebnu prije ulaska u Europsku uniju.

 
zp8497586rq