ODRŽANI KLANJEČKI PROLJETNI SUSRETI

tra 12, 2011 by

ODRŽANI KLANJEČKI PROLJETNI SUSRETI

U organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskog lječničkog zbora i Grada Klanjca održan je tradicionalni stručno-znanstveni skup Treći proljetni susreti u Klanjcu-Zdravstveni turizam: zdravlje, voda, kultura.
U tri dana, od 8. – 10. travnja, u klanječkoj kino dvorani održana su čak 22 stručna priopćenja, a svi prijavljeni ovogodišnji radovi objavljeni su i u Zborniku radova.
Na otvaranju Skupa na kojem se već po treći put okupljaju stručnjaci iz područja medicine, različitih prirodoslovnih znanosti i turizma okupljenima se u ime domaćina obratio klanječki gradonačelnik  Željko Kolar, istaknuvši kako Grad Klanjec podupire Proljetne susrete, zajedno sa svojim ustanovama i udrugama koje aktivno sudjeluju u organizaciji, 
sve kako bi se promovirale vrijednosti i potencijali Hrvatskog zagorja u zdravstvenom turizmu.
Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić ove je godine bio i jedan od predavača i to sa zanimljivom temom o klasterizaciji i mogućnostima povezivanja različitih postojećih kapaciteta u zdravstvenom turizmu Hrvatskog zagorja.
Treće proljetne susrete u Klanjcu otvorila je potpredsjednica Hrvatskog sabora Željka Antunović, naglasivši potrebu stvaranja zakonske regulative u području zdravstvenog turizma, što je na kraju bio i jedan od glavnih zaključaka Skupa.
Po prvi puta Skup je imao i potporu tvrtke partnera, a tu sponzorsku ulogu ove su godine preuzele Terme Tuhelj.
Na otvaranju Skupa sudionicima su se pridružili, uz zamjenicu župana Sonju Borovčak, zamjenika klanječkog gradonačelnika Zlatka Brleka, i ravnatelji bolnica, zdravstvenih i drugih ustanova iz Krapinsko-zagorske županije.

Prvog dana Susreta svoja su predavanja održali Snježana Pintarić – “Antun Mihanović – baštinski potencijal”, Siniša Hajdaš Dončić – “Značaj dijagonalne klasterizacije u razvitku i funkcioniranju zdravstvenog turizma Hrvatskog zagorja”, Nada Jačmenica, Marica Nadih, Jasminka Halužan Bariša – “Sakralna arhitektura Krapinsko-zagorske županije”, Stjepan Pepeljnjak – Rogač (Ceratonia siliqua L.), plod s antimikrobnim djelovanjem“, Ivanka Tanja Franjević Petrović – “Prehrana – način liječenja”, Goran Ivanišević – “Prirodni ljekoviti činitelji i zdravstveni turizam”, Nikola Benković, Valentina Blažinčić – “V dolini Sutle”, Dijana Klasić – “Voda je život – život u rijeci Sutli”, Ankica Senta Marić, Damir Andabaka, Radovan Čepelak – “Kakvoća rijeke Sutle – osvrt na teške metale”, Jasna Gmajnički – “Izvori vode u Klanjcu”, Oto Kraml, Nada Knežević-Kraml, Senka Rendulić Slivar – “Terapiske kupke u Lječilištu Lipik te Ljubomir Radovančević i Vesna Lecher-Švarc – “Parelelizam i ko/relacija liječenja vodom i kulturološko nasljeđe”.
Prvi je dan bio obogaćen i susretom s Antunom Mihanovićem na spomen groblju u Klanjcu, a kojeg je za ovu priliku vrlo uspješno utjelovio Velimir ČIžmek s namjerom podsjećanja na obilježavanje 215. godišnjice rođenja i 150. godišnjice smrti autora hrvatske himne, a okončan je ugodnim domjenkom uz Tamburaški sastav “Zelenjak” i degustaciju vina Zvonka Severa u Klanječkoj pelnici.

U subotnjem dijelu programa svojim su se radovima predstavili Senka Rendulić Slivar, Oto Kraml – “Balneologija u zemljama Mediteranskog foruma fizikalne i rehabilitacijske medicine”, Radovan Čepelak – “Nalazišta i ispitivanja peloida u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske”, Gordana Krnjević Pezić, Goran Maričić- ” Naftalanoterapija u liječenju bolesnika s kožnim reumatskim bolestima”, Ivana Kolar, Petra Peroš – ” Razvoj wellness ponude Terma Tuhelj”, Sunčica Martinec, Gordana Cesarec – “Osteoporoza – nefarmakološki pristup”.
Nakon stručnih priopćenja, sudionici Trećih proljetnih susreta obišli su tvrtku partnera te se upoznali s ponudom Terma Tuhelj, a domaćini su ih počastili ručkom u Dvorcu “Mihanović” te poslijepodnevnim kupanjem. Ovogodišnji stručni izlet bio je posjet Muzeju krapinskih neandertalaca kroz koji je sudionike Proljetnih susreta provela voditeljica Muzeja Vlasta Krklec, koja se svojim radom upravo o ovom muzeju predstavila prošle godine.

Po prvi puta program je proširen i na nedjelju i to zbog velikog broja prijavljenih radova. Program ovogodišnjeg stručnog skupa okončan je s još pet zanimljivih predavanja: Pal Narancsik – “Rehabilitacija kroničnih plućnih bolesnika pod posebnim klimatskim uvjetima u kraškoj špilji – speleoterapija“, Peter Jovanovič – “Microclimatic parameters in speletherapy“, Greta Gunek Mačukat, Irena Majica, Nina Bencek, Jasminka Cvitanović – “Haloterapija u bolestima dišnog sustava djece-naši rezultati”, Vesna Lecher Šcvarc, Ljubomir Radovančević -“Odrednice vode, zdravlja i kulture u kontekstu zdravstvenog turizma”, Ljerka Narančik-Gurović, Tihomir Drašković i Ksenija Berdnik-Gortan – “Priroda: uzrok, razlog i kolijevka života”.Trodnevni program omogućio je više vremena za rasprave, pitanja i zaključke o pojedinim temama, a u nedjelju su sudionici Trećih proljetnih susreta u Klanjcu, koji su održani od 8. – 10. travnja 2011., donijeli i četiri najvažnija zaključka ovog stručno-znanstvenog skupa:
1. Hrvatsko zagorje je bogato prirodnim ljekovitim činiteljima (termomineralne vode, peloidi, 
    klima, čist zrak, raslinje i dr.)
2. Hrvatsko zagorje ima visokorazvijenu lječilišno-topličku djelatnost koja je preduvjet razvitka
     zdravstvenog turizma.
3. Prirodni ljekoviti činitelji, lječilišno-topličkja djelatnost, prirodna, kulturna, povijesna i sakralna
     baština temelj su izrade strategije razvitka zdravstvenog turizma Krapinsko-zagorske županije.
4. Obveza je Republike Hrvatske žurno donijeti nephodnu zakonsku regulativu za zdravstveni
     turizam, potrebnu prije ulaska u Europsku uniju.

Treće proljetne susrete uz Odbor za zdravstveni turizam i prirodne ljekovite činitelje AMZH i stručnog voditelja prim. dr. Gorana Ivaniševića uspješno su organizirali Grad Klanjec, Kulturni centar i Turistička zajednica Klanjec, uz svesrdnu potporu Ekološke udruge “Japica” i Udruge “Korak po korak do zdravlja” te marljivih volontera.
Organizacijski odbor u sastavu Jasna Gmajnički, Brankica Greblički, Mira Hrbud Kolar, Tanja Ivek, Goran Ivaniševi ( voditelj), Ljerka Narančik Gurović, Snježana Ricijaš (predsjednica), Ivan Zamuda i Mladen Županić i ove je godine odradio dobar posao te sudeći po reakcijama ovogodišnjih sudionika Susreta možemo s pravom očekivati i četvrte, kako je na samom kraju već i najavio klanječki gradonačelnik.
Nadamo se da je i ovogodišnji sastanak u Klanjcu pridonio pozicioniranju i afirmaciji Hrvatskog zagorja u kontinentalnoj ponudi zdravstvenog turizma, a da će radovi objavljeni u Zborniku ( koji se može nabaviti u Kulturnom centru Klanjec i AMZH) naići na pozitivan odjek stručne i druge javnosti.

 

Izjava i zakljucak

 

 
 

Leave a Reply