SVEČANO POTPISAN SPORAZUM O BRATIMLJENJU

svi 7, 2011 by

SVEČANO POTPISAN SPORAZUM O BRATIMLJENJU

Ovogodišnja Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom  4. svibnja, Dana grada i blagdana svetog Florijana, zaštitnika Klanjca ostat će zapamćena po svečanom potpisivanju Sporazuma o bratimljenju između Grada Klanjca i Općine Wilamowice u Poljskoj.
Nakon misnog slavlja u klanječkoj župnoj crkvi koje je predvodio župnik p. Franjo Jasenović, mnogobrojni gosti i uzvanici s gradskim vijećnicima, vatrogascima i građanima Klanjca okupili su se na Svečanoj sjednici u velikoj dvorani Grada Klanjca. Između ostalih, Klanjčanima su Dan grada došli čestitati župan Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik Ivan Hanžek, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, gradonačelnik Oroslavja, načelnici  mnogobrojnih zagorskih općina, ravnatelji županijskih ustanova, a potpisivanje Sporazuma o bratimljenju s Wilamowicama svojim su prisustvom uveličali zamjenik veleposlanika Poljske u Hrvatskoj Tomasz Szeratics te ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH Aleksandar Heina.

 Sjednicu je otvorio predsjednik vijeća Mirko Lunko zahvalivši vijećnicima na ustrajnom i vrijednom radu i donošenju kvalitetnih odluka za dobrobit građana Klanjca.

U svom ovogodišnjem obraćanju gradonačelnik Klanjca Željko Kolar spomenuo je najznačajnije realizirane projekte u izgradnji komunalne infrastrukture, prisjetio se najznačajnijh kulturnih i društevnih događaja te najavio neke od budućih planova. U gradonačelnikovom govoru spomenuto je tako prošlogodišnje otvaranje Klanječke pelnice, uređenje promenade na Trgu Antuna Mihanovića, izrada idejnog rješenja za izgradnju niskoenergetskog vrtića, sanacija klizišta, asfaltiranje i održavanje nerazvrstanih cesta, izgradnja nove javne rasvjete u pojedinim naseljima. Gradonačelnik se osvrnuo i na servisiranje redovnih potreba gradskih ustanova, udruga, ali i na socijalne pomoći, pomoći učenicima, sufinanciranje prijevoza učenika te niz drugih programa koji su našli svoje mjesto u gradskom proračunu, unatoč padu izvornih prihoda za više od 800.000 kuna zbog novog Zakona o izmjenama stopa poreza na dohodak. Na žalost, upravo na Dan grada u gradsku upravu stigla je obavijest o odbijanju projekta Od kapele do kapele koji je Grad prijavio za sufinanciranje iz IPARD programa Europske unije. No, kako je istaknuo gradonačelnik, to nas neće obeshrabriti. Gradonačelnikov govor, koji je na Svečanoj sjednici vrlo emotivno okončan, možete u cjelosti otvoriti u PDF formatu ispod ovog teksta.

Nakon gradonačelnika okupljenima su se obratili gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa, načelnik Tuhlja Armando Slaviček, saborski zastupnik Ivan Hanžek i župan KZŽ Siniša Hajdaš Dončić. Iz pozdravnih riječi gostiju može se izdvojiti zaključak da u ovim trenucima jedinicama lokalne samuprave nije nimalo lako i da će situacija biti nalik sadašnjoj tako dugo dok država zadržava čak 91% proračunskih sredstava.

Ovogodišnja priznanja Grada Klanjca uručena su zaslužnim građankama i građanima Klanjca te vrijednim udrugama. Povelja Grada je dodijeljena Katici Milčić za dugodišnje humanitarno djelovanje u Gradskom društvu “Crvenog križa”, Miroslavu Gvajcu za veliki doprinos aktivnostima GD “Crvenog križa” i NK Klanjec, Juraju Ricijašu za izniman doprinos razvoju obrtništva i radu Međuopćinskog udruženja obrtnika te Streljačkom klubu “Predionica” za izuzetne natjecateljske rezltate na državnoj i županijskoj razini.
Gradonačelnik Grada Klanjca Zahvalnice je dodijelio Ružici Pečenjak za višegodišnje donacije Dječjem vrtiću “Kesten”, Dragici Gajšak za predani rad na području kulturnog amaterizma, Udruzi “Korak po korak do zdravlja” za aktivnosti u promicanju zdravog načina života te Udruzi “Simbioza” za afirmaciju urbane kulture.

Posebno svečani dio ovogodišnje sjednice bilo je naravno potpisivanje Sporazuma o bratimljenju između Grada Klanjca i Grada Wilamowice. Ovaj svečani čin rezultat je višegodišnje vrlo uspješne kulturne suradnje dvaju gradova i njihovih kulturno-umjetničkih društava. Spomenuta suradnja započela je cjelovečernjim koncertom puhačkog orkestra iz Poljske u Klanjcu 2007. godine, uslijedilo je gostovanje KUD-a “Antun Mihanović” u Wilamowicama, pa uzvratni posjet jednog od njihovih folklornih ansambala Klanjcu te konačno prošlogodišnji boravak Klanjčana na čelu s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća u Poljskoj, kada su i započeti prvi razgovori o proširenju suradnje. Poljska delagacija stigla je u Klanjec još u ponedjeljak  na čelu s gradonačelnikom  Marianom Trela, njegovim zamjenikom  Stanislawom Gawlikom i suradnikom  Gabrielom Krolom, a u srijedu su im se pridružili direktor Kulturnog centra Aleksander Nowak i etnologinja Jolanta Danek.
Potpisanim Sporazumom, za kojeg su oba gradonačelnika izjavila kako se nadaju da neće ostati samo na papiru, planira se proširenje postojeće suradnje i na gospodarskom planu, komunalnim poslovima, projektima održivog razvoja i zaštite prirode te suradnje  između škola, djece, mladih, sportaša i udruga.
Vrlo su vjerojatni i budući zajednički projekti koji se financiraju iz sredstava Europske unije gdje će poljska iskustva, osobito ako se zna da su Poljaci iskoristili najviše takvih sredstva od novih članica EU, biti sigurno dobrodošla.
Gradonačelnik Trela upoznao je prisutne sa svojom općinom koja ima oko 16 tisuća stanovnika i proračun od 10 milijuna EURA.
Nakon svečanog čina potpisivanja Sporazuma o bratimljenju o velikom značaju ove i sličnih bilateralnih suradnji govorili su i zamjenik veleposlanika u Poljskoj i ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku MVPEI.

Središnja svečanost obilježavanja ovogodišnjeg Dana grada završila je kraćim kulturno-umjetničkim programom u kojem su se predstavili Dječji vrtić “Kesten”, folklorna, tamburaška i sekcija dvorskih plesova KUD-a “Antun Mihanović” , sopranistica Josipa Lončar, a na 150. godišnjicu smrti Antuna Mihanovića podsjetio nas je Velimir Čižmek.
Ugodno druženje klanječkih domaćina i njihovih brojnih gostiju nastavljeno je uz prigodni domjenjak.

Govor gradonačelnika Željka Kolara na Svečanoj sjednici

Leave a Reply