DELEGACIJA POLJSKIH WILAMOWICA U GRADU KLANJCU

svi 12, 2011 by

DELEGACIJA POLJSKIH WILAMOWICA U GRADU KLANJCU

Delegacija poljskog grada Wilamowice, s kojim je Grad Klanjec na Svečanoj sjednici u povodu ovogodišnjeg Dana grada Klanjca potpisao Sporazum o bratimljenju, u službenom je posjetu Gradu Klanjcu bila od 2. do 7. svibnja 2011.
U utorak, 3. svibnja gradonačelnika Wilamowica Mariana Trelu, njegovog zamjenika Stanislawa Gawlika i suradnika čiji je resor zdravstvo Gabriela Krola u prostorijam Grada primio je gradonačelnik Željko Kolar sa suradnicima, zamjenikom Zlatkom Brlekom, predsjednikom Gradskog vijeća Mirkom Lunkom, pročelnikom Gordanom Šobanom i ravnateljicom Kulturnog centra Snježanom Ricijaš. Bila je to prigoda za razmjenu informacija koje se odnose na prilike u dva grada i način funkcioniranja gradskih vlasti. Domaćine su , dakako, najviše zanimala iskustva poljskih kolega o sufinanciranju projekata iz sredstava Europske unije i zajednički je zaključak da će upravo na tom području buduća suradnja biti najkorisnija.
Wilamowice su sjediše općine koja ima oko 16.000 stanovnika. Godišnji proračun iznosi 10 mil. EURA, no, gradonačelnik Trela istaknuo je kako treba uzeti u obzir da se iz tih sredstava financiraju potrebe školstva. Gotovo u potpunosti imaju rješenu svu važnu infrastrukturu, a čija je izgradnja, poput primjerice kanalizacijske mreže s pročiščivaćima, većim dijelom financirana iz sredstava europskih fondova.  Kao najveći problem i to ne samo u njihovoj sredini već na području cijele Poljske istaknuo je cestogradnju te projekte koje bi trebala financirati njihova ministarstva.
Gosti su imali prigodu razgledati klanječke kulturne znamenitosti. Oduševio ih je prostor Klanječke pelnice, sarkofazi obitelji Erdödy, a osobito zanimljiva priča o sudbini skulpture Antuna Augustinčića koja prikazuje generala Pilsudskog, a nakon Klanjca svoje je mjesto našla u Katowicama. Uz Klanjec, gosti su posjetili i Muzej Staro selo u Kumrovcu, nakon čega su razgovori dviju delegacija nastavljeni tijekom službenog ručka.
U srijedu delegaciji grada Wilamowica priključili su se Aleksander Nowak, direktor Doma kulture i njegova suradnica i voditeljica KUD-a “Cepelia Fil Wilamowice” Jolanta Danek. S kolegama iz Kulturnog centra Klanjec razgovarali su o budućoj kulturnoj suradnji, razmjeni kulturno-umjetničkih društava i drugim aktivnostima. Poseban interes pokazali su za uspostavljanjem suradnje s klanječkim vatrogascima, a suradnja će se razvijati i na drugim područjima.  Poljski kulturnjaci već su sada predložili da će našu buduću kulturnu suradnju iduće godine nastojati uključiti i u svoje projekte koje financira EU.
Višegodišnja suradnja dvaju gradova potvrđena je svečanim činom potpisivanja Sporazuma o bratimljenju kojeg su gradonačelnici Trela i Kolar potpisali 4. svibnja 2011. na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća te potpisivanjem Povelje o prijateljstvu kulturno-umjetničkih društva “Antun Mihanović” Klanjec i “Cepelia Fil Wilamowice” koju su pak u petak, 6. svibnja potpisale predsjednice Sekica Filko i Jolanta Danek.

Leave a Reply