POTPISANA POVELJA O PRIJATELJSTVU KUD-ova

svi 11, 2011 by

POTPISANA POVELJA O PRIJATELJSTVU KUD-ova

Nakon višegodišnje uspješne kulturne suradnje u petak, 6. svibnja 2011. godine svečano je potpisana Povelja o prijateljstvu između Kulturno-umjetničkog društva “Antun Mihanović” Klanjec i “Cepelia Fil Wilamowice” iz Poljske. Povelju su u Gradskoj knjižnici na kraju programa predstavljanja Monografije tradicijskih i umjetničkih obrta Krapinsko-zagorske županije, a u prisustvu zamjenice župana KZŽ Sonje Borovčak, klanječkog gradonačelnika Željka Kolara, njegovog zamjenika Zlatka Brleka, predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca, ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja Goranke Horjan i brojnih djelatnika zasgorskih kulturnih ustanova, potpisale predsjednice Sekica Filko i Jolanta Danek.
Suradnja s kolegama iz Poljske započela je 2007. godine koncertom puhačkog orekstra i mažoretkinja iz Wilamowica u Klanjcu. Nastavljena je iduće godine gostovanjem KUD-a “Antun Mihanović” na manifestaciji “Wilamowskie Smiergusty” u Poljskoj. Klanjčani će 2009. ugostiti izvrstan folklorni ansambl Cepelia Fil Wilamowice, a uslijedit će još jedno gostovanje u Poljskoj, krajem travnja prošle godine, kada se klanječkim kulturnim amaterima na putovanju pridružuju i gradonačelnik Željko Kolar i predsjednik Gradskog vijeća Mirko Lunko. Za vrijeme gostovanja u Wilamowicama započinju prvi razgovori o proširenju i učvršćivanju buduće suradnje, a posljedica je i potpisivanje ove Povelje. U kontaktima i uspostavljanju ove suradnje velike zasluge ima i Sanja Ivanović, etnologinja i prevoditeljica s poljskog.
Folklorni ansambl “Cepelia Fil WIlamowice” pravi je ambasador poljske kulture jer gostuje na gotovo svim folklornim festivalima diljem svijeta. Nastupali su tako u Nizozemskoj, Belgiji, Litvi, Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Francuskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Turskoj, Grčkoj i naravno, Hrvatskoj.
Voditeljica ansambla je mag. Jolanta Danek, etnologinja, koja je i potpisala Povelju, a u svom obraćanju nakon potpisivanja zahvalila domaćinima na gostoprimstvu, zaželjela još uspješniju suradnju te istaknula kako su i ona i njezini plesači emotivno vezani uz Hrvatsku.
Nastavak i proširenje suradnje najavila je ovom prigodom i predsjednica KUD-a “Antun Mihanović” Sekica Filko.

Leave a Reply