OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI MARIJANA GAJŠAKA

velj 8, 2010 by

OBILJEŽENA GODIŠNJICA SMRTI MARIJANA GAJŠAKA

Puna klanječka kino dvorana u subotu, 6. veljače najbolji je dokaz u kolikoj su mjeri subraća, sugrađani, članovi obitelji, školske kolege i prijatelji cijenili životni put i umjetnički rad prerano preminulog patera Marijana Gajšaka.
U organizaciji klanječkog Ogranka Matice hrvatske na godišnjicu smrti ovog značajnog Klanjčana priređen je skup pod nazivom “Sjećanje na živo i djelo isusovca-umjetnika Marijana Gajšaka (1944.-1993.) , koji je započeo koncelebriranom svetom misom u župnoj crkvi NBDM.
O pateru Gajšaku vrlo je nadahnuto na početku skupa govorio prof. dr. sc. pater Tonči Trstenjak , prisjećajući se  zajedničkih trenutaka koje su dijelili tijekom svoga zajedničkog školovanja. Prema riječima p. Trstenjaka, Marijan Gajšak bio je rođeni umjetnik kojem je duhovnost bila uvijek na prvom mjestu.
O tijeku priprema i radu na izdavanju monografije o p. Gajšaku okupljenu publiku upoznao je prof. dr. sc. pater Vladimir Horvat, koji već niz godina s velikim marom prikuplja i obrađuje građu, a za konačni uspjeh treba financijsku potporu kako bi se prikupljeni materijal konačno našao i u tiskari.
Te na koncu, o pateru Marijanu Gajšaku kao umjetniku, slikaru i kiparu, govoril

a je mr. Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti. Jedna od tek pet samostalnih izložbi Marijana Gajšaka bila je ona koju su Snježana Pintarić i Božidar Pejković postavili u Salonu Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu 1997. godine.
Mali broj samostalnih izložaba pa i ponekad rijetko i sporadično spominjanje ovog umjetnika kada je riječ o suvremenoj hrvatskoj sakralnoj umjetnosti, dobrim je dijelom plod velike samozatajnosti patera Gajšaka.

Ovaj je skup bio ujedno i dobra prigoda da predsjednik Ogranka Matice hrvatske Nikola Filko najavi pokretanje inicijative za postavljanja raspela koje je p. Gajšak radio za crkvu u Gornjim Andrijevcima. Pet odljeva tog djela postavljeno je još u Vinkovcima, u crkvi Bezgrešnog Začeća Marijina ( koju vode konventulaci), u isusovačkoj crkvi na Jordanovcu, u Zadvarju, u ckrvi Sv. Mati Slobode na Jarunu te na ulazu u Vrbnik, rodno mjesto vlč. Sudca na otoku Krku.
Matica hrvatska pokreće tako inicijativu za postavljanje brončanog odljeva ovog raspela na Vidikovcu kod Svetog Križa, a cijeli bi projekt trebao biti dovršen do 2013. godine kada će se obilježiti dvadeseta godišnjica smrti ovog isusovca-umjetnika.

zp8497586rq

Related Posts

Share This