MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

svi 25, 2011 by

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Galerija Antuna Augustinčića u suradnji s klanječkim Kulturnim centrom i ove se godine uključila u program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.
Programom pod nazivom DODIR MEMORIJE/ memorija DODIRA Galerija AA uključila se u ovogodišnju 16. muzejsku edukativnu akciju Dodir te se na taj način pridružila brojnim muzejskim ustanovama koje su se priključile ICOM-ovoj temi Museum and Memory.
Nakon pozornog promatranja triju Augustinčićevih brončanih skulptura, portreta povijesnih osoba ( Josipa Broza Tita, cara Haila Selasija, Pjotra Leonidoviča Kapice),  posjetitelji su pokrivenih očiju trebali odgonetnuti koju skulpturu dodiruju te na taj način isprobati svoje mogućnosti taktilnog očitovanja elemenata forme u skulpturi.
Posredovanjem jednog od tri portreta, i to onog etiopskog cara Haile Selasija, program se usredotočio na Afriku i Etiopiju, kontinet i zemlju čiji je kulturni doprinos svijetu često nepoznat i zaslužuje biti promoviran.
Nakon uvodnog slušanja tradicionalne etiopske galzbe i uvodne riječi Božidara Pejkovića, voditelja Galerije AA i autora programa, Davorin Vujčić, kustos Galerije upoznao je publiku s Augustinčićevim etiopskim spomenicima, Emina Kurtagić prisjetila se obiteljskih uspomena koje je dijelila sa svojim ocem koji je jedan dio svog života proveo u Etiopiji.
Središnji dio večeri bilo je putopisno izlaganje Gorana Vincenta pod nazivom Etiopija-breme nepokorenog naroda. Mladi osječki putnik i putopisac u jednosatnom “putovanju”  Etiopijom, uz prekrasne fotografije, uspio je publici približiti ovu afričku zemlju i njezine stanovnike na jedan sasvim neočekivani način te je otkriti u svoj njezinoj ljepoti i posebnosti.
Ugodno druženje u klanječkoj Galeriji na Međunarodni dan muzeja nastavljeno je uz razgovor i glazbu koja se danas sluša u Etiopiji, a koju je za ovu prigodu odabrao Božidar Pejković. 

Leave a Reply