SKLAD KLANJEČKOG KOTAČA

svi 20, 2010 by

SKLAD KLANJEČKOG KOTAČA

Međunarodni dan muzeja obilježen je u Klanjcu zanimljivim kulturnim događanjem kojeg su osmislili Galerija Antuna Augustinčića i još sedam dionika u kulturnom životu grada Klanjca. Broj 8 nije bio slučajan već se nadovezao na kotač s osam žbica, a sve kako bi se povezalo sudjelovanje klanječke Galerije u 15. muzejskoj edukativnoj nagradnoj igri povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom Kotač i međunarodna tema kojom se ove godine obilježio taj dan – Muzeji za društveni sklad.
U kružnom toku koji je na zanimljiv način povezao zvuk Zagorskog cuga na usnoj harmonici Tomislava Golubana posjetitelji su obišli čak šest lokacija u staroj gradskoj jezgri kako bi prisustvovali programima koje su pripremili Galerija Antuna Augustinčića, Kulturni centar Klanjec, Turistič

ka zajednica grada, Zavičajna zbirka Franjevačkog samostana, Ogranak Matice hrvatske Klanjec, KUD “Antun Mihanović”, Gradska knjižnica i udruga mladih “Mozak”.
U Zavičajnoj zbirci Vitomir Zamuda pokušao je publici približiti značaj kotača u grbu obitelji Erdödy, Ogranak Matice hrvatske priredio je izložbu časopisa Kolo koji izlazi u nakladi Matice, Gradska knjižnica izložila je literaturu o različitim značenjima kotača, dvorski plesovi KUD-a “Antun Mihanović”  iskoristili su oblik kotača kako bi otplesali polku i vlacer, a Ivana Grahovac i Dora Greblički interpretirale su odabrane tekstove iz časopisa Kolo.
Kružni tok završio je u Galeriji Antuna Augustinčića nastupom dobro raspoloženog Tomislava Golubana i ugodnim druženjem u nastavku ove lijepe klanječke večeri.

zp8497586rq