KLANJEČKA ŠKOLA DOBILA STATUS EKO-ŠKOLE

ožu 3, 2010 by

KLANJEČKA ŠKOLA DOBILA STATUS EKO-ŠKOLE

Početkom ove školske godine Osnovna škola Antuna Mihanovića odlučila se uključiti u Međunarodni program Eko-škole. Iz tog je razloga u listopadu osnovan i eko-odbor u koji su izabrani Mirjana Štih -učiteljica biologije i glavni školski koordinator ovog programa, Jadranka Husnjak -učiteljica povijesti, Melita Ulama -učiteljica engleskog jezika, Jelena Bošnjak -defektologinja, Marica Lojen -knjižničarka, Dragutin Lovrek i Boris Töpfer -školski domari, Vesna Zgorelec -tajnica, Sekica Filko -ravnateljica škole, Katica Filko- učiteljica razredne nastave, Barbara Bogović-učiteljica razredne nastave, Mira Hrbud Kolar-predstavnica roditelja i poveznica s Eko-udrugom “Japica”, Vlasta Gorup- predstavnica roditelja i kuma projekta, Zlatko Brlek -predstavnik Grada Klanjca jkoji je također preuzeu obvezu kumstva te Mario Horvat i Maja Kolar kao predstavnici učenika.
Nakon provedenih prvih aktivnosti Povjerenstvo za Eko-škole potvrdilo je uključenje klanječke škole u Međunarodni program Eko-škola.
Kako bi dobila Zelenu zastavu i postala ravnopravnom članicom velike obitelji ovog međunarodnog projekta, škola će sa svojim učenicima i djelatnicima prove

sti čitav niz aktivnosti vezanih uz sakupljanje i zbrinjavanje otpada, štednju energije i uređenja okoliša.
Glavna tema koja je odabrana za početak provedbe ovog programa je otpad. Moramo pohvaliti i brzo uključivanje Grada Klanjca koji je donacijom omogućio da škola od sada ima i dva zelena otoka za sortiranje otpada i to kod matične škole u Klanjcu i područne škole u Lučelnici.
Ostale ekološke teme kojima će se posebno pridavati pažnja sljedećih mjeseci bit će voda, energija, uređenje okoliša škole, ali i interijera.
Razlog i cilj zbog kojeg se klanječka osnovna škola odlučila uključiti u ovaj program je učiniti učenike i to od najranije dobi, ali i cijelu lokalnu zajednicu osjetljivom na pitanja zaštite okoliša te podići razinu ekološke svijesti.
U školi se nadaju da će klanječki učenici kroz sudjelovanje u ovom programu usvojiti znanja i svijest koji će im omogućiti da jednoga dana kad postanu odrasli ljudi donose odgovorne odluke, isključivo u korist očuvanja okoliša.
Aktivnosti Osnovne škole Antuna Mihanovića sigurno će naići na podršku Grada Klanjca, Ekološke udruge “Japica”, ali i svih građana.

zp8497586rq