DESETA "ZAHVALA JESENI U KLANJCU"

lis 12, 2010 by

DESETA "ZAHVALA JESENI U KLANJCU"

Na desetoj, jubilarnoj “Zahvali jeseni u Klanjcu” proteklog su vikenda uživali brojni posjetitelji, ali jednako tako i njihovi domaćini.

customessaywritingservicess

Bogatim kulturnim, glazbenim i zabavnim programom Klanjčani su i ove godine pokušali pokazati vrijednosti i tradiciju svog klanječkog kraja, ali i cijelog Hrvatskog zagorja te kao u uvijek nastojali biti srdačni domaćini svojim gostima.
Program ovogodišnje manifestacije započeo je u petak otvaranjem odlično posjećenih  izložbi u Salonu Galerije Augustinčić, gdje su se predstavili mladi studenti kiparstva Likovne akademije, i Klanječkih veduta, dvadesetak fotografija Davorina Vujčića izloženih u prostoru Gradske knjižnice.

Najveća klanječka kulturno-turistička manifestacija svečano je otvorena u subotu u 16 sati u okviru programa “Erdödyjevi u trgovištu Klanjec”. Nakon dolaska kostimirane povorke predvođene grofom i groficom Erdödy na gradski trg, Adama Končić upoznao je posjetitelje s pravilima iz “Dopuščenja za zaderžavanje i trgovanje” koja je vrijedno ispisivao gradski notar. Goste su pozdravili klanječki gradonačelnik Željko Kolar, pomoćnica direktora Hrvatske turističke zajednice Gordana Borojević, a ovogodišnju “Zahvalju jeseni” otvorio je Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.
U dvosatnom subotnjem programu pokušala se dočarati bogata klanječka povijest i to od srednjovjekovnih vremena pa sve do kraja 19. stoljeća. Na pozornici je zaiskrilo od strastvene i opasne viteške borbe Družbe iz Donje Stubice, svojim povijesnim plesovima oduševile su dame iz Udruge grofovija Konjski te domaćini iz KUD-a “Antun Mihanović”. Kao i uvijek, pravo oduševljenje među publikom izazvale su akrobacije, žonglerske atrakcije i već dokazane zabavljačke sposobnosti skupine Artistika. Lutkarska predstava o legendi o Crnoj kraljici za najmlađe bila je izvrstan uvod u nagradnu igru “Potraga za blagom Crne kraljice” . Oni nešto malo stariji sudionici ove su godine kroz igru učili stare kajakavske riječi, a mlađi su se u potragu za blagom uputili s lopatiacama baš kao pravi arheolozi.
Subotnja večer ostat će zapamćena po vrhunski izvedenim vatrenim atrakcijama Artsitike i jednako dobrom koncertu Baruna.

Nedjelja je tradicionalno započela svetom misom zahvalnicom u klanječkoj župnoj crkvi, a već od 14 sati nastupio je Puhački orekstar “Lira” iz Kraljevca na Sutli. Uz Osnovnu školu Antuna Mihanovića, Dječji vrtić “Kesten” i KUD “Antun Mihanović” odlično uvježbani puhači iz susjedstva izvođači su koji su nastupali na svih dosadašnjih deset Zahvala jeseni.
Prekrasan sunčani dan i kulturno-umjetnički program izmamio je osmjeh i dobro raspoloženje kod posjetitelja. Glasnim pljeskom pozdravili su tako odličan  program Dječjeg vrtića, školskog zbora Osnovne škole Antuna Mihanovića, malih recitatora iz škole u Klanjcu i Lučelnici,  mažoretkinja iz Dubrovčana, Športskog plesnog kluba Apex, Lucije Jelušić i folklorne sekcije KUD-a “Antun Mihanović”.
Vrijeme između kulturno-umjetničkog programa i početka programa Domače popevke i tanci Radija Kaj posjetitelji su  iskoristili  za trgovanje na brojnim štandovima, baš kao što su i propisale “trgovišne pravice za doputujuče” gradskog notara.
Na tradicijskom sajmu uz starog pekara i fotografa u pratnji jednog pravog krapinskog Ilirca iz TZG Krapine predstavili su se svojim zanatskim umijećima, proizvodima i rukotvorinama Sanja Kovačićek, Dragica Gajšak, Ina Kranjčec, Nevenka Tkalčević, Antun Penezić, Božo Androić, obitelj Zamuda, OPG Lunko, OPG  Jambrešić, obitelj Lovrek, Dječji vrtić “Kesten”, Udruga “Oroslavski vez”, Natur Art, Ana Juroš, Udruga grofovija Konjski, Vrtlarija Čuček, Društvo “Naša djeca” Klanjec, Grupa za potporu dojilja, Ana Čižmek, Barbara i Franjo Mišak, obitelj Kunić, Pčelarsko društvo “Kvirin Broz”, Art Nova, Bobo trgovina, OPG Lamot, Obiteljski podrum Petrišić,  Gabrijela Lončar, Trgovina Županić, OPG Žugec, Irena Horvatović, 5., 6., 7.,  i 8. razred Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Klanjca te 7. i 8. razred iz Područne škole Lučelnica.
Već od 17 sati na pozornici ovogodišnje Zahvale jeseni pojavili su se Gordana Tepuš i Ivan Benc što je bio znak da počinje program “Domače popevke i tanci” koji su i slušatelji Radija Kaj, medijskog pokrovitelja manifestacije mogli pratiti uživo s klanječkoga trga.
Inače i u subotu i u nedjelju starim klanječkim placom širili su se fini mirisi prave sajmene ugostiteljske ponude. Moramo spomenuti i dvije male atrakcije: traktor iz 1936. godine i u jesenskom štihu uređena kola s ponudom obitelji Broz te kuharsku kapu kuhara obitelji Šoban koja je već izdaleka privlačila posjetitelje k njegovom kotlu.
Naravno da su gosti uživali i u klanječkim vinima koja su se mogla kušati i u Klanječkoj pelnici kod Udruge vinara. 

Ovogodišnju Zahvalu jeseni u Klanjcu organizirali su Grad Klanjec i Turistička zajednica grada uz financijsku potporu Ministarstva turizma, Krapinsko-zagorske županije, Turističke zajednice KZŽ i sponzora.
Naravno da je ovu trodnevnu manifestaciju nemoguće organizirati bez potpore klanječkih udruga i volontera. U organizaciji su tako pomogli Komunalni pogon grada, Komunalno poduzeće “Zelenjak” i “Zelenjak-plin” , članovi Planinarskog društva “Cesargrad”, Eko udruge “Japica”  koji su odradili veliki posao oko pripreme manifestacije. Članovima Vatrogasne zajednice Klanjec i koordinatoru Ivici Zamudi organizatori  zahvaljuju na pomoći u regulaciji prometa i pomoći redarskoj službi,  koju su pak obavili članovi kuburaške udruge iz Kačkovca s voditeljima Zlatkom Ivekom i Anđelkom Riicijašom. Na info štandu TZG, u izložbenom prostoru sa sarkofazima obitelji Erdödy i Gradskoj knjižnici volontirali su svi članovi folklorne sekcije KUD-a “Antun Mihanović” , a u nedjelju članovi Udruge Mozak. Turistička zajednica grada Klanjca posebno se na svesrdnoj pomoći tijekom trajanja manifestacije zahvaljuje Mateji Poslek i Tanji Ivek , gradskom notarijušu Ervinu Šobanu, te našim “cvjećarima”  Biserki Kušanić, Steli Mlinarić, Tini Vorih, Miri Petek i Damiru Vajdiću koji su i ove godine sami izradili sve ukrase za manifestaciju. Posebnu draž ovoj najvećoj kulturno-turističkoj manifestaciji u Klanjcu i ove su godine dali dame i gospoda u srednjovjekovnim kostimima, a riječ je naravno o građanima i građankama Klanjca ( Miri Hrbud Kolar, Željki Kramarić, Ini Kranjčec, Jasni Broz, Snježani Ivek, Gordani Novosel, Ivanu Petrišiću, Iliji Kranjčecu).

zp8497586rq
zp8497586rq

Related Posts

Share This