Veselo Vincekovo klanječkih vinara

sij 22, 2024 by

Veselo Vincekovo klanječkih vinara

Društvo vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina “Antun Mihanović” Klanjec tradicionalno je okupilo je svoje članove, goste i prijatelje kako bi dobro raspoloženi, uz molitvu, pjesmu, dobru vinsku kapljicu, domaće zagorske specijalitete i puno smijeha zajedno obilježili blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara.
Hladan, ali i prekrasan sunčani zimski dan, uz snijeg koji je prekrio klanječke vinograde, pridonio je odličnom raspoloženju, a njemu su svakako u najvećoj mjeri pripomogli ovogodišnji srdačni domaćini, obitelj Petrišić i obitelj Turčić, koji su na ovogodišnji blagdan u vinogradu koji se nalazi tek stotinjak metara od centra Klanjca, ugostili članove klanječke vinarske udruge i njihove goste, a među kojima su bili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek,

Početak ovogodišnjih sezonskih radova u vinogradima proslavljen je blagoslovom i zajedničkom molitvom koju je predvodio klanječki župnik p. Drago Brglez. 

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Društva Igora Jambrešića koji je okupljenim vinogradarima poželio dobru i uspješnu vinogradarsku godinu te posebno istaknuo da je prva pretpostavka za to već ispunjena jer prema staroj izreci: „Dok na dan svetog Vinka sunce jako peče, u bačvama obilno vino poteče!”

U ime ovogodišnjih domaćina, Ivan Petrišić Keko zahvalio je svima koji su došli jer je svaki pravi vinogradar sretan kada mu dođu prijatelji, kolege, susjedni vinari i vinogradari. To je dan kada vinogradari ne rade, nego uživaju u svojim vinogradima, izmjenjuju iskustva, kušaju se mlada vina, peku se i kuhaju kobasice i to je za nas dan za opuštanje. Tradicionalne spelancije domaćin je ove godine prepustio prijatelju Hrvoju Hrbudu Crvu pa se uz “vinskog biskupa” i šaljivu “pomoć” svih prisutnih, uz puno smijeha i dobrog raspoloženja obrezao prvi trs u vinogradu, a vinskom su kapljicom obilno zalite i domaće kobase i špek obješeni na trsu.

Vinckeovo je naravno i ove godine obilježila i ponuda domaćih gastronomskih specijaliteta za koju su se pobrinuli domaćini. Lijepo je druženje, uz svesrdu pomoć domaćih muzikaša i uz uobičajene regule iz poznatih Križevačkih statuta kojih se treba držati pri ovakvim okupljanjima, nastavilo na vinogradarskom imanju obitelji Petrišić tijekom cijelog dana.

 

Related Posts

Tags

Share This