UZ ANTUNA MIHANOVIĆA OTVORENA POUČNA STAZA U ZELENJAKU

tra 27, 2010 by

UZ ANTUNA MIHANOVIĆA OTVORENA POUČNA STAZA U ZELENJAKU

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ u suradnji s Turističkom zajednicom grada Klanjca, TZ općina Kumrovec i Tuhelj te Termama Tuhelj priredila je u  nedjelju, 25. travnja svečano otvaranje tematsko-poučne staze u zaštićenom značajnom krajobrazu Zelenjak. Staza u dužini od četiri i pol kilometra prolazi novouređenom šetnicom uz Sutlu od Mihanović Dola do Zelenjaka te obroncima Risvičke i Cesarske gore.
Nedjeljno prijepodne, zamišljeno kao opušteno druženje u idiličnoj prirodi Zelenjaka, započelo je šetnjom s Antunom Mihanovićem. Za ovu prigodu autora hrvatske himne utjelovio je Velimir Čižmek s kojim su se šetači na trenutak vratili u vrijeme u kojem su nastali stihovi “Horvatske domovine”.
Na livadi u Zelenjaku Društvo “Naša djeca” Tuhelj organiziralo je radionicu izrade tradicijskih zagorskih ružica od krep papira, a Galerija Antuna Augustinčića predstavila je igru “Slijepi miš” u kojoj su posjetitelji morali prepoznati četiri Augustinčićeve skulpture. Na štandovima se našao promotivni materijal turističkih zajednica, ali i med, suveniri ,vina i štedne žarulje po promotivnoj cijeni.

Na maloj svečanosti o ovom vrijednom projektu, kojeg je sufinanciralo i Ministarstvo turizma, govorili su Ivan ištok, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Dalibor Marković i krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.
Bila je to prigoda i za promociju novog promidžbenog materijala u kojem se uz Zelenjak promovira i ostala turistička ponuda ovog dijela Zagorja.
Uz stručno vodstvo dr. sc. Marijana Kovačića, autora informativno-edukativnih ploča na stazi, obišla se cijela staza na Risvičkoj gori do kapelice Majke Božje Snježne. 
Posjetitelji su mogli uživati i u nastupu etno-udruge “Zelenjak”, dok se za dobro raspoloženje pobrinuo Tamburaški sastav “Zelenjak”.
Na nedjeljnom pikniku jeo se odličan grah po 10 kuna, a sav prihod namijenjen je za pomoć 18-godišnjem učeniku Danijelu Lazovu, koji je skokom u Sutlu teško ozlijedio kralježnicu.
Sve koje prošle nedjelje možda obeshrabrilo oblačno vrijeme pozivamo da prvi lijep i sunčna dan iskoriste kako bi se prošetali otvorenim stazama i uživali u jednom od najljepših hrvatskih krajolika.

zp8497586rq