Putopisac Damir Šantek predstavio u Klanjcu knjigu Gdje misli nestaju

ožu 4, 2023 by

Putopisac Damir Šantek predstavio u Klanjcu knjigu Gdje misli nestaju

Damir Šantek, planinar s više od 200 osvojenih planinskih vrhova i putopisac, priredio nam je u petak 3. veljače jednu uzbudljivu večer.
Uz predstavljanje svoje knjige od 34 putopisa poveo nas je u dijelove ove naše Zemlje koje velika većina od lijepog broja posjetitelja na ovom putopisnom predavanju ipak nikada neće vidjeti. Od Anapurna treka u Nepalu, Elbrusa do Izgubljenog grada u Kolumbiji…

Pitak, jednostavan na onaj dobar način koji se u pisanju najteže postiže i lako čitljiv Damir Šantek, uz vlastite impresivne fotografije, predstavio je tek manji dio putopisa iz svoje knjige “Gdje misli nestaju” i klanječkim putoljupcima prenio svoja iskustva uspinjanja nekim od najtežih planinarskih staza u svijetu. Knjiga je istovremeno i izvrstan turistički vodič jer ovaj osebujni putnik, ali jednako takav putopisac, svako mjesto u koje je stigao stavlja u povijesni kontekst, služeći se pri tom zanimljivim, ali i provjerenim podacima te uz to otkriva i sve ono vrijedno, praktično i obično, a često presudno da putovanje na koncu ne ostavi gorčinu razočarenja.
No, ono možda najvrjednije na stranicama ove knjige su, svakako, susreti s ljudima. Kad na afričkim Kapverdskim otocima sretnete lokalca koji vam na mobitelu pokaže sliku naših Vodnjanskih Gustafa, ne možete ne biti zatečeni. Pa čak i impresionirani, ali kad ste putnik Šantekovog kalibra onda sigurno osvijestite da je to nekako normalno kad ste tisućama kilometara udaljeni od doma i da je samo pitanje kad će se na nekom putovanju nešto što vam se čini nemogućim ponoviti. Ovu vrlo lijepo oblikovanu knjigu, koju je objavio Mozaik knjiga, svakako treba uzeti u ruke i čitati ju. Pažljivo, svakako i s određenom dozom strahopoštovanja prema prirodi, ali i ljudima i njihovim sudbinama koje je Damir Šantek sretao na svojim putovanjima. Ako to, uistinu, i učinite, i samima će s vremena na vrijeme u tijeku čitanja misli nestati. One svakodnevne, često kaotične, najčešće ispunjene više brigama nego malim životnim zadovoljstvima. Kojih ne da nema u našim životima, već ih više ne znamo tražiti. Planinari među nama zasigurno znaju zašto su planine tako ljekovite za naše misli, a ako ste pak samo čitatelj, znate da to s vremena na vrijeme, itekako mogu biti i knjige. Ova je jedna od takvih. Koja i uči, o jednostavnosti i radosti života koju smo mi Europljani izgubili, a ovaj strastveni planinar imao privilegij susretati i dalje, unatoč vrlo skromnim i izuzetno teškim uvjetima života u planinama. 

Za sve one koji su propustili ovaj lijepi susret u Studiju Galerije Antuna Augustinčića preporučamo da knjigu svakako posude u našoj Gradskoj knjižnici.

 

 

Related Posts

Share This