ODRŽANI KLANJEČKI KNJIŽEVNI SUSRETI

lip 13, 2012 by

ODRŽANI KLANJEČKI KNJIŽEVNI SUSRETI

Hrvatskozagorsko književno društvo i Kulturni centar Klanjec bili su organizatori šestih tradicionalnih Klanječkih književnih susreta koji su se održali u subotu, 9. lipnja i to kao dio ovogodišnjih Dana Antuna Mihanovića, a pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.
Književnici su se okupili već u 9,00 sati na jutarnjoj kavici kod Venteka u Zelenjaku. Nakon kraćeg ugodnog razgovora prošetali su zajedno do spomenika Lijepoj našoj te uz prigodno slovo potpredsjednice HZKD-a Mirjane Mikulec i recital domoljubne poezije položili cvijeće.
Otvorenju ovogodišnjih Susreta u dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu prisustvovali su i županica Sonja Borovčak, saborski zastupnik i gradonačelnik Klanjca Željko Kolar te načelnik Tuhlja Armando Slaviček.
Središnja tema ovogodišnjih Susreta bila je stvaralačka različitost i književno stvaralaštvo manjina, a okrugli stol vodili su Đuro Vidmarović iz Zagreba i Marjan Pungartnik iz Maribora. Živahnu i na trenutke vrlo osebujnu raspravu svojstvenu umjetnicima potaknula su i oprečna mišljenja moderatora, a u razgovor su se uključili i gosti iz Slovenije, Željko Perović i Jure Drljepan koji stvaraju na dva jezika.
U isto vrijeme na Dječjem odjelu Gradske knjižnice mali čitatelji proveli su ugodno vrijeme s Hrvojem Kovačevićem, piscem za djecukoji je s njima podijelio “tajnu” nastanka svojih mnogobrojnih romana.
Književni susret oplemenila je i filatelistička izložba u suradnji s Filatelističkim društvom “Zaboky” iz Zaboka koju su književnici i gosti razgledali s velikim zanimanjem. Riječ je o izlošcima posvećenim hrvatskoj književnosti i književnicima autora Nikole Turka.
U poslijepodnevnom dijelu programa književnicima su se pridružili i brojni članovi Udruge Muži zagorskog srca. Razlog je bio okrugli stol posvećen prerano preminulim članovima Vladimiru Poljancu i Božidaru Staroveškom. O nezaboravnom Vladeku govorili su Ivan Cesarec i Ivica Glogoški, a svoja sjećanja na trenutke provedene s njim podijelili su s okupljenima i Snježana Ricijaš te Vladimir Šenjug. Pjesmu posvećenu uredniku više od dvadesetak naslova HZKD-a pročitala je Vera Grgac, dok se stihovima pajdaša Božeka Staroveškog sjetio Vladimir Šuk. O Božeku pjesniku, kiparu i prijatelju govorio je Hrvoje Kovačević, a stihove ove dvojice velikih ljudi i Zagoraca čitao je glumac Željko Šestić.
U predvečerje Mihanovićeva rođendana književnici su se uputili prema njegovom grobu u klanječkom spomen parku, a pridružili su im se i predstavnici Grada Klanjca sa zamjenikom gradonačelnika Zlatkom Brlekom te članovi Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu.
Na kraju lijepog dana, koji nije mogla pokvariti ni uporna kiša, potpisana je Povelja o prijateljstvu između Hrvatskozagorskog književnog društva i Mariborke literarne družbe, a potpisali su je predsjednici Božidar Brezinščak Bagola i Marjan Pungartnik.
Ovogodišnji Susreti završili su književnom večeri na kojoj su svoje stihove čitali domaći i gostujući pjesnici, a lijepom ozračju pripomogli dečki Tamburaškog sastava “Zelenjak” i uvijek virtuozni Tomislav Goluban na svojoj usnoj harmonici.