Konji, konjići i klanječki sport u Noći muzeja u Studiju Galerije Antuna Augustinčića

sij 27, 2018 by

Konji, konjići i klanječki sport u Noći muzeja u Studiju Galerije Antuna Augustinčića

U ovogodišnjoj Noći muzeja, u petak 26. siječnja 2018. godine, Galerija Antuna Augustinčića otvorila je u izložbenom prostoru Studija GAA izložbu Konjićevo novo ruho.
Ako ste Noć muzeja možda proveli negdje drugdje, ovu izložbu možete razgledati sve do 28. veljače 2018., svakodnevno osim ponedjeljkom, od 9 do 15 sati.
Izložba je izvorno realizirana 2017. godine kao zasebni dio 14. trijenala zagorskog suvenira u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, u želji aktualizacije jednog specifičnog segmenta nacionalne kulturne baštine i uspostavljanja dijaloga tradicije sa suvremenošću. Figura drvenog konjića na kotačićima, prepoznatljiv element igračaka Hrvatskog zagorja reinterpretirana je umijećem i kreativnošću likovnih umjetnika. Majstor drvenih igračaka Josip Fijan iz Marije Bistrice načinio je 20 drvenih modela konjića kojima su Mateja Babić, Mile Blažević, Peruško Bogdanić, Tomislav Buntak, Zlatko Čular, Hrvoje Dumančić, Mirjana Drempetić Hanžić Smolić, Ivan Fijolić, Vladimir Gašparić Gapa, Đurđa Gudlin Zanoški, Vojin Hraste, Zvjezdana Jembrih, Svjetlan Junaković, Duje Jurić, Petar Popijač, Ante Rašić, Krešimir Rod, Petra Šoltić i Željko Zima širokom lepezom likovnih intervencija sašili novo ruho.
Otvorenjem izložbe, autora Davorina Vujčića, započela je kulturna večer Brže, više, jače… u Noći muzeja kojom je, kako je istaknuo na otvorenju voditelj GAA Božidar Pejković, Galerija Antuna Augustinčića u suradnji s Muzejom seljačkih buna i Kulturnim centrom Klanjec još jednom sudjelovala u Noći muzeja i to na temu Muzeji i sport – citius, altius, fortius.

Večer je nastavljena Muzejskim vremeplovom kojim su se posjetitelji zahvaljujući zanimljivoj foto prezentaciji Davorina Vujčića  podsjetili na veliku izložbu Motiv konja i konjanika u hrvatskoj skulpturi XX. stoljeća kojom je Galerija AA sudjelovala u muzejskoj akciji JAČAJmo se Hrvatskog muzejskog društva 2001. godine.

Snježana Horvatin, Matija Makek, Vitomir Zamuda, Brankica Greblički i njihovi zanimljivi sugovornici, bivši klanječki nogometaši i ragbijaši Krsto Čižmek,  Stjepan Golubić, Ivica Hrbud, Danijel Greblički, Marijan Pleško, Dragutin Kantura podijelili su s posjetiteljima neke od zanimljivosti iz povijesti klanječkoga sporta. Od osnivanja i djelovanja Hrvatskog sokola u Klanjcu, o čemu je govorio Vitomir Zamuda, osnivanja prvog nogometnog kluba 1938. kojeg su se dotaknuli Snježana Horvatin i Matija Makek, do posebno interesantnog djelovanja Ragbi kluba “Metka” sedamdesetih godina 20. st.  o kojem puno zna tadašnja tajnica i izvjestiteljica za Sportske novosti Brankica Greblički. Marijan Pleško prisjetio se igranja šaha u prostoru nekadašnjeg starog kina, a  upravo se tu danas nalazi Studio GAA. Brojne anegdotice ispričali su u Noći muzeja bivši klanječki sportaši i na taj način učinili ovu lijepu večer zanimljivom i posjetiteljima koji nisu Klanjčani, a Noć muzeja u Klanjcu posjetio je i župan Željko Kolar iz čijeg obiteljskog arhiva potječu i zanimljive fotografije iz povijesti klanječkog sporta koje su se mogle vidjeti tijekom predavanja.

I ove godine, sve do 22,00 sata, nastavljeno je i ugodno druženje posjetitelja i organizatora, a mogao se zaigrati i stolni tenis.

Program je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture RH i Krapinsko-zagorske županije.

Related Posts

Share This