Fuge u klanječkoj Noći muzeja

sij 31, 2016 by

Fuge u klanječkoj Noći muzeja

Jedanaestu NOĆ MUZEJA Klanjčani i oni koji su se odlučili za program Galerije Antuna Augustinčića, Kulturnog centra Klanjec i Franjevačkog samostana proveli su na čak četiri različite lokacije i uz četiri raznovrsna programa objedinjena pod naslovom Fuge u Noći muzeja.

Najprije je negdje malo iza 18 sati u Galeriji Antuna Augustinčića otvorena izložba Fuga za Pukotinu kiparice i dizajnerice Ike Peraić, koju je publici predstavio voditelj Galerije AA Božidar Pejković.
Nakon predstavljanja ove skulpturalne instalacije, viši  konzervator-rastaurator, akademski kipar i suradnik Augustinčićeve Majstorice Radivoje Jovičić gotovo sat i pol prezentirao je u prostoru franjevačkog samostana Augustinčićev opus na kojem trenutno radi u sklopu projekta Studija Galerije AA. Posjetitelji su bili u prilici vidjeti Augustinčićeve originale i to na način na koji ih nikada na jednom mjestu nije vidio ni sam autor pa ne čudi stoga što su bili u potpunosti impresionirani.
Fuge i fugata za orgulje pripremio je p. Franjo Jesenović odabravši za Noć muzeja stare majstore -Bacha, Händela, Scarlattija…
A kako je ovogodišnju Noć muzeja bila u znaku teme pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer četvrti dio programa nazvan Fuga za Zbirku podsjetio je na utemeljenje prvog postava Zavičajne zbirke franjevačkog samostana u Klanjcu. Utemeljitelja zaslužnog za taj prvi postav i prvo otvaranje javnosti Vitomira Zamudu predstavila je Snježana Horvatin. Fotografijama i dokumentima s otvorenja prisjetili smo se 1981. godine te imena koja su. uz Vitomira Zamudu. zaslužna za očuvanje sakralnog fundusa u Klanjcu od p. Ilije Vrdoljaka, dr.sc. Anđele Horvat do konzervatorice Đurđice Cvitanović.