Ministar Zmajlović u radnom posjetu Klanjcu

lis 7, 2015 by

Ministar Zmajlović u radnom posjetu Klanjcu

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović je zajedno sa županom Željkom Kolarom, njegovim zamjenikom Anđelkom Ferekom Jambrekom, saborskom zastupnicom Dunjom Špoljar, Svenom Müllerom, direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ravnateljem Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julijem Domcom u utorak, 6. listopada 2015. godine u Klanjcu obišao nedavno dovršenu energetski obnovljenu zgradu gradske uprave te dva domaćinstva kao ogledne primjere iskorištavanja dostupnih mjera energetske učinkovitosti.

Gradonačelnik Grada Klanjca dočekao je ministra Zmajlovića ispred zgrade klanječke gradske uprave, a ministar je sa svojim domaćinima obišao zgradu s novom stolarijom i vanjskom toplinskom ovojnicom te razgledao preuređenu gradsku dvoranu za raznovrsna događanja.
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ovom je prilikom rekao „Drago mi je da u Klanjcu, kao i na području cijele Krapinsko-zagorske županije imamo brojne projekte energetske učinkovitosti – što obiteljskim kućama, što u javnim zgradama poput škola, vrtića te ovakvim objektima lokalne uprave. Sve ovo doprinosi ostvarenju naših ciljeva – smanjenju pritiska na okoliš i potrošnje energije; smanjenju troškova života i povećanju kvalitete stanovanja te razvoju našeg gospodarstva“ rekao je ministar i dodao „U protekle tri i pol godine, otkada se ovi projekti provode ovim intenzitetom u Hrvatskoj su pokrenute investicije vrijedne preko dvije milijarde kuna koje su usmjerene u očuvanje i zaštita okoliša, ali i stvaranje radnih mjesta“ zaključio je ministar Zmajlović.
Župan Željko Kolar podsjetio je da je Krapinsko-zagorska županija prva u Hrvatskoj počela subvencionirati energetsku obnovu obiteljskih kuća, što se sada preko Ministarstva zaštite okoliša i prirode radi i u ostatku Hrvatske. „Ministarstvo je u promicanju energetske učinkovitosti napravilo dodatan iskorak i zato su ovi novci i poticaji danas dostupni i velikom dijelu građana koji iz više razloga do njih prije nisu mogli doći“ rekao je župan Kolar i naglasio „Županija i dalje radi na projektima energetske učinkovitosti. U svim našim projektima imamo veliku potporu Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost što nam omogućuje da budemo lider ovog područja u Republici Hrvatskoj.“
Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Klanjcu je izjavio „Ova zgrada gradske uprave jedna je od 205 zgrada za čiju je energetsku obnovu ove godine odobreno preko 160 milijuna kuna. Na primjeru Klanjca vidimo što znači kad je lokalna samouprava poduzetna i kad na vlastitom primjeru pokazuje građanima kako se treba odnositi prema energetskoj učinkovitosti.“ Direktor Fonda se ovom prigodom osvrnuo i na rezultate cijele Krapinsko-zagorske županije „U Fondu se ponosimo rezultatima Klanjca i cijele Krapinsko-zagorske županije koja je oduvijek bila jedna od perjanica energetske učinkovitosti, a nadamo se da će to ostati i u godinama koje su pred nama“.
Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek objasnio je da je ovo prvo ulaganje u zgradu u koju od njezine gradnje nije uloženo gotovo ništa. Vrijednost obavljenih radova iznosi gotovo 1.300.000 kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirao 40%, odnosno gotovo pola milijuna kuna. „Na zgradu je postavljena vanjska toplinska ovojnica debljine 20 cm, promijenjena je sva vanjska stolarija i krovišta na velikoj gradskoj dvorani. U gradskoj dvorani je spušten strop koji je u čitavoj zgradi dodatno izoliran što sve zajedno donosi uštedu od preko 30% što bi se daljnjim radovima moglo povećati i na 70%“ istaknuo je gradonačelnik Zlatko  Brlek. Gradonačelnik je posebno istaknuo i potporu projektu Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske koja je pomogla u osmišljavanju projekta, izradi projektne dokumentacije i nadzoru radova, dok je Ministarstva gospodarstva financiralo projektnu dokumentaciju.
Nakon obilaska zgrade gradske uprave ministar je obišao i dva klanječka domaćinstva koja su u sklopu projekata energetske učinkovitosti promijenili vanjsku stolariju, odnosno investirali u potpunu toplinsku izolaciju obiteljske kuće.
Ove su godine tako stolariju na svojoj obiteljskoj kući uz poticajna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost promijenili Brankica i Danijel Greblički. Na ministrovo pitanje o zadovoljstvu ovim državnim programom za građane, Brankica Greblički istaknula je da program poticaja hvalevrijedan i posebno značajan za umirovljenike s manjim primanjima i mlade obitelji opterećene stambenim kreditima. Zadovoljna je i fleksibilnošću, radom certifikatora, ali mišljenja je da bi možda trebalo pojednostaviti potrebnu dokumentaciju.
U Cvjetnoj ulici u Klanjcu ministar Zmajlović obišao je i kuću mlade obitelji Išek. Riječ je o novogradnji na kojoj je toplinska ovojnica sufinancirana prošle godine poticajnim sredstvima iz natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.