DODJELJENA PJESNIČKA NAGRADA “ANTUN MIHANOVIĆ”

lip 13, 2011 by

DODJELJENA PJESNIČKA NAGRADA “ANTUN MIHANOVIĆ”

U petak, 10. lipnja 2011., na 215. godišnjicu rođenja Antun Mihanovića u Klanjcu je po peti jubilarni put dodjeljena Pjesnička nagrada “Antun Mihanović” za domoljubnu poeziju za učenike osnovnih i srednjih škola iz Krapinsko-zagorske županije. Uspješan organizator i ove je godine bila klanječka Gradska knjižnica i čitaonica koja nosi ime autora hrvatske himne.
Ravnateljica Gradske knjižnice Maja Vukina Bogović na početku ove lijepe svečanosti istaknula je kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo više pjesničkih uradaka nego prošlih godina, a posebno raduje i to što se uključio i veći broj škola. Prosudbeno povjerenstvo u kojem su bile Sekica Filko, Božena Kos i Snježana Ricijaš imalo je zahtjevan i pomalo nezahvalan posao odabira najboljih. No, i zadovoljstvo da su mogle iščitati sve pjesme malih i mladih autora koje su pristigle na natječaj. Veliki izbor i ujednačena kvaliteta nagnala ih je da ove godine dodijele dvije druge i dvije treće nagrade u kategoriji učenika osnovnih škola. 
Pjesničku nagradu “Antun Mihanović” u kategoriji učenika osnovnih škola dobila je ove godine Tamara Jakopović, učenica 5. razreda Osnovne škole Marija Bistrica za pjesmu Šenica. Tamarina voditeljica je Anita Klemar.
Dvije druge nagrade podijelile su Rebeka Siročić, učenica 3. razreda Osnovne škole Antuna Mihanovića Klanjec s voditeljicom Barbarom Bogović i pjesmom Moj dedek i Natalija Vlahek, učenica 6. razreda Osnovne škole Konjščina s voditeljicom Monikom Miholić za pjesmu Moje Zagorje. Treću nagradu osvojili su Antonija Bubanko, učenica 3. razreda Osnovne škole Donja Stubica, s voditeljicom Tatjanom Benko i pjesmom Morje te Matija Rumbek, učenik 8. razreda osnovne škole Antuna Mihanovića Petrovsko. Njegova voditeljica je Marija Bolšec, a pjesma se zove Potok ja i ni.
U kategoriji učenika srednjih škola ovogodišnji pobjednik je Martin Kotarski iz Gimnazije A. G. Matoša s pjesmom Puti doma. Voditeljica Marta Gašpar. Drugu nagradu osvojila je prošlogodišnja pobjednica Lorena Sitarić Knezić iz Srednje škole Oroslavje s voditeljicom Baricom Gradiški za pjesmu Da se ne pozabi vu Zagorju mojemu i tvojemu, dok je treća bila Tea Jurinčić iz Gimnazije A. G. Matoša s pjesmom Klanječki dnevi.
Nagrađene pjesme interpretirala je glumica Marija Borić, a uručili su ih zamjenik gradonačelnika Zlatko Brlek i ravnateljica Gradske knjižnice Maja Vukina Bogović. Nagrađee pjesme objavljene su i u prigodnoj publikaciji.
U sadržajnom i lijepom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su polaznici Glazbene škole pri Osnovnoj školi Augusta Cesarca Krapina i to Laura Ulama na sintizajzeru te Marko Zgorelec i Stjepan Horvat na harmonici. Atraktivnom plesnom točkom predstavili su se članovi Sportskog plesnog kluba Habanera. Učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića i ove su godine priredili zanimljiv i raznovrstan program s kratkom scenskom crticom iz Mihanovićeva života, izveli polku koja se plesala u njegovo doba, zatim dalmatinske plesove koji su nas podsjetili na pjesnikove obiteljske korijene, dok je školski zbor odabrao  školsku himnu iz 19. stoljeća te svima dragu skladbu Navek ti fala naš Mihanović.
Bila je to i ove godine lijepa svečanost priređena uz Mihanovićev rođendan u koju su se na najljepši način uključili mladi pjesnici kojima upućujemo iskrene čestitke i pozivamo ih da se svojim pjesničkim ostvarenjima jave i sljedeće godine.

Related Posts

Share This

Leave a Reply