Zlato, srebro i bronca za klanječki Sokol

tra 20, 2018 by

Zlato, srebro i bronca za klanječki Sokol

Na prvoj manifestacija “Vina od davnina” koja je 13. i 14.  travnja 2018. održana u zagrebačkoj Art galeriji Lauba, Sokol vinarije Sever osvojio je zlatnu, Lovrekov”Sokol okitio se srebrnom, a Petrišićev brončanom medaljom.
Manifestaciji je okupila više od 70 vinara s više od 150 vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti, a cilj joj  istaknuti potencijale koje pružaju autohtone sorte vinove loze, okupiti vinare i stručnjake u tom segmentu vinarstva i vinogradarstva te poticati na proizvodnju autohtonih sorti i raditi na poboljšanju njihove kakvoće, sa željom stvaranja prepoznatljivosti Hrvatske kao autentične vinske zemlje.
Manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a na otvorenju je bio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.  Vinari s područja Krapinsko – zagorske županije osvojili su zlatnu medalju za Sokol, 6 srebrnih i 2 brončane medalje na ovoj prvoj reviji vina autohtonih hrvatskih sorata vinove loze.
Organizator revije u Laubi bila je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore, te Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, kao partneri. Inače, inicijativa za manifestaciju “Vina od davnina” došla je s terena, odnosno od poljoprivrednih proizvođača. Ideja je da se autohtone hrvatske sorte, čiji potencijal nije do kraja iskorišten, stavi u fokus, a taj segment vinogradarstva i vinarstva unaprijedi.
U sklopu revije održan je zanimljiv program ispunjen radionicama kušanja i predavanjima. Posjetitelji su mogli kušati i kupiti izravno od proizvođača autohtona vina te saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu, a ona o Sokolu iz klanječkog vinogorja zasigurno je zanimljiva.

 

Related Posts

Tags

Share This