Završna konferencija projekta Popodne u vrtiću

svi 7, 2021 by

Završna konferencija projekta Popodne u vrtiću

U Klanjcu je održana konferencija za medije povodom završetka provedbe projekta “Popodne u vrtiću“.  Ukupna vrijednost projekta koji je realizirao Grad Klanjec u partnerskoj suradnji s Dječjim vrtićem “Kesten” iznosila je 1.211.837,00 kuna, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu. Projekt se provodio 30 mjeseci, od 19. studenoga 2018. do 19. svibnja ove godine. Trenutno je u vrtiću smješteno 60-ak djece u tri skupine, a od toga je dio projekta “Popodne u vrtiću“ njih dvadeset i troje.

– U sklopu projekta zaposlena je odgojiteljica na pola radnog vremena, asistent, također na pola radnog vremena, kuharica na nepuno radno vrijeme te voditelj projekta, zaposlenik Grada Klanjca, odnosno naš pročelnik, a radio je na projektu 30% svoga radnog vremena te je za to vrijeme iz projekta sufinancirana s 30% i njegova plaća. Projekt je od izuzetne važnosti za sve naše stanovnike, pogotovo za one ljude koji imaju djecu u dječjem vrtiću, zato što smo time dobili ono najvažnije – produljenje radnog vremena vrtića do 19 sati. Nema više radnog vremena kao nekada, od 6 do 14 sati, već obično od 9 do 17 sati ili od 10 do 18 sati i to puno znači roditeljima, da mogu na sigurnom imati svoju djecu, koja su i dalje u desetosatnom programu – rekao je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Ravnateljica Dječjeg vrtića “Kesten” Marina Babić istaknula je na konferenciji važnost projekta za promjene u načinu i kvaliteti prehrane za polaznike vrtića.
– Uveli smo zdravu prehranu koju financiramo sredstvima iz Europske unije. Naša kuharica Božica Glas uspješno je prošla osposobljavanje za nutricionisticu, a ostale odgojiteljice polazile su također nutricionističke edukacije, dok su radionice bile organizirane za polaznike dječjeg vrtića te njihove roditelje. Odgojiteljice su također prošle STEM edukaciju i edukaciju vezanu uz rast, razvoj i odgoj djece te partnerstvo i suradnju s roditeljima. Za vrtić smo nabavili dosta opreme, prije svega informatičku, primjerice računalo, projektor, kameru te multifunkcionalni fotokopirni uređaj. Od didaktike, nabavili smo dva svjetleća stola, bazen s lopticama, geometrijski magnetni laboratorij, senzorni panel, puzzle, slagalice, vage i slične stvari. Također je na našoj internetskoj stranici, u sklopu projekta, izrađena podstranica, a za završetak projekta dolazi nam Jasnu Held, profesionalna pripovjedačica priča, koja će održati popodnevnu edukaciju u trajanju od šest sati – istaknula je ravnateljica.

Voditelj projekta Gordan Šoban rekao je kako su ovim projektom ostvareni svi ciljevi koji su prvotno i bili planirani. Prije svega, usklađivanje obiteljskog života produljenjem radnog vremena do 19 sati, čime smo omogućili svim roditeljima, a osobito onima koji rade u Zagrebu i nekim daljnjim mjestima, da mogu bez ikakvih problema dijete ostaviti na sigurnom u vrtiću, gdje uz zdravu prehranu, radionice i STEM programe uči i napreduje. Na taj način roditelji se puno lakše zapošljavaju jer nemaju problem hoće li moći na vrijeme doći po dijete u vrtić. Oba se roditelja bez ikakvih problema mogu zaposliti i sigurni su da će njihovom djetetu Grad Klanjec i Dječji vrtić “Kesten” omogućiti boravak na jednom lijepom mjestu, pogotovo sada kada smo izgradili novi vrtić u kojem imamo brojne nove mogućnosti.
Raspisan je i novi natječaj za nastavak programa koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda te se Grad Klanjec, naravno, prijavio i svakim danom iščekujemo rezultat, nadajući da će i naš projekt “Popodne u vrtiću 2“ nastaviti sa svim aktivnostima te pridonijeti još boljoj brizi za svu djecu s područja grada Klanjca.

Related Posts

Tags

Share This