Završen projekt rekonstrukcije javne rasvjete

ruj 22, 2020 by

Završen projekt rekonstrukcije javne rasvjete

Na području Grada Klanjca završen je projekt rekonstrukcije javne rasvjete. Riječ je o realizaciji projekta NEWLIGHT – modernizaciji energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete čime će se znatno uštedjeti na potrošnji električne energije. Projekt NEWLIGHT prvi je projekt u Republici Hrvatskoj sufinanciran iz programa ELENA, zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke namijenjen za pripremu većih infrastrukturne projekata europskih regija i gradova u području čiste energije, prometa i zgradarstva, a koliko je uspješan najbolje govori činjenica kako je u veljači 2019. primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge (EESA) u Bruxellesu. NEWLIGHT je razvila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) za dvije hrvatske županije – Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju s ciljem inovativnog financiranja i pokretanja većeg opsega investicija u području javne rasvjete.

Postojeća javna rasvjeta na području Grada Klanjca bila je zastarjela te su se učestalo pojavljivali kvarovi, a realizacijom ovog projekta zamijenjena je novom modernom rasvjetom. Rekonstrukcija je obuhvatila zamjenu postojećih rasvjetnih armatura koje su u velikoj većini bile s visokotlačnim natrijevim i manjoj mjeri živinim izvorima, novim LED svjetiljkama koje imaju garanciju od 10 godina. Na cijelom području grada ugrađeno je 656 novih svjetiljki.

Za realizaciju ovog projekta Grad Klanjec je dobio ESIF kredit HBOR-a u iznosu od 1.500.000,00 kuna uz fiksnu kamatu od 0,25 posto na 5 godina. Sredstva za otplatu kredita bit će osigurana od uštede za dosadašnje troškove električne energije i održavanje javne rasvjete. Projektom je, naime, predviđeno smanjenje potrošnje električne energije za minimalno 50%, a nova rasvjeta ujedno je i ekološki prihvatljiva, odnosno značajno smanjuje svjetlosno onečišćenje, odnosno ima minimalni utjecaj na ljudsko zdravlje, ekosustav i troškove za održavanja.

Related Posts

Tags

Share This