Kako je Geza pl. Matačić iz Tomaševca sablaznio Europu svoga vremena

lis 27, 2018 by

Kako je Geza pl. Matačić iz Tomaševca sablaznio Europu svoga vremena

Zahvaljujući osebujnoj i više nego intrigantnoj ljubavnoj priči koja se krajem 19. stoljeća dogodila između belgijske princeze Louise, kćeri kralja Leopolda II. i supruge princa Philippa, i ulanskog potporučnik Geze pl. Matačića rođenog u Tomaševcu, ali i izvrsnoj i nadasve zanimljivoj interpretaciji naše poznate književnice Spomenke Štimec, posjetitelji su u petak, 26. listopada u Kulturnom centru Klanjec uistinu uživali u programu koji je priređen povodom Mjeseca hrvatske knjige.

Ponosna vlasnica kurije pl. Beloševića u Hrašćini, potaknuta knjigom Dana Jacobsona Sve za ljubav, upustila se zajedno sa svojom sestrom u istraživanje ove ljubavne zgode te je zahvaljujući vremenu i trudu uloženom u pretraživanje arhiva uspjela u svojoj kuriji postaviti i izložbu sa stotinjak dokumenata. Ljubavni zaplet započeo je u Beču, gdje je Louisa živjela sa suprugom i dvoje djece, koje je zbog Geze napustila. Skandalozna veza izazivala je sablazan tamošnje sredine pa su ljubavnici ubrzo otišli iz Beča i uputili se na rastrošni put po Europi, no budući da su ubrzo osiromašili, stigli su u Zagorje te neko vrijeme živjeli u Loboru. Njihova priča prožeta je brojnim intrigama, dvobojima, zatvorskim pa i smrtnim kaznama, o čemu su pisale ondašnje novine širom svijeta te je i mnogo godina kasnije inspiracija za romane, kazališne predstave, televizijske serije.
Geza pl. Matačić potomak je obitelji koja je u nekoliko generacija, sve do 1955. godine, bila vlasnik
kurije Hruševec u Lučelnici pa smo tako u Mjesecu hrvatske knjige ispričali i vrlo zanimljivu priču i o našoj baštini te potaknuli posjetitelje da s autoricom ovog predavanja razmijene svoja sjećanja na kuriju Hruševec u Lučelnici.

Related Posts

Tags

Share This