VINCEKOVO UDRUGE “TRSEK”

sij 25, 2012 by

VINCEKOVO UDRUGE “TRSEK”

Uz blagdan svetog Vinka, čijim obilježavanjem i slavljem započinje u siječnju svaka vinogradarska godina, svečano je i radosno bilo i u vinogradu i klijeti obitelji Zebolc u romantičnom krajoliku klanječkog Gorkovca.
Okupili su se u subotu, 21. siječnja 2012. članovi novoosnovane vinarske udruge klanječkog kraja “Trsek”, njihovi prijatelji i prijatelji domaćina Damira i Sanje Zebolc, kako bi uz blagoslov i prikaz tradicionalnog narodnog običaja obilježavanja početka sezonskih vinogradarskih radova zaželjeli da uz Božju pomoć ovo bude godina u kojoj će vinogradare pratiti dobro vrijeme, zdravlje i na kraju plodan urod.
Vinograde je blagoslovio župnik klanječke župe p. Franjo Jesenović, a pučki običaj predvodio je Marijan Sporiš. Prvi je trs obrezao te vinom obilno zalio predsjednik udruge “Trsek” Damir Zebolc, a cijeli je događaj na poseban način oplemenila svojim stihovima posvećenim sv. Vinku i predivnom klanječkom krajoliku tajnica Udruge Ljiljana Kantura.
U ime Turističke zajednice okupljene, među kojima je bio i Josip Kolarec u čijem je vinogradu prije podosta godina započelo obilježavanje Vincekovog u klanječkom kraju, pozdravila je Snježana Ricijaš.
Nastavak ugodnog i veselog popodneva pri klijeti obitelji Zebolc bio je u znaku brojnih specijaliteta koje su pripremili članovi i članice Udruge “Trsek” . Uz domaće kobase, salame, špek i odličan roštilj, uživalo se i u kolačima, ali prije svega u finoj zagorskoj kapljici, kako i priliči proslavi Vincekovog. Dobrom rasploženju pridonijela su i trojica harmonikaša te domaća popevka.   

Related Posts

Tags

Share This