Veselo Vincekovo pri Borošakovoj kleti

sij 22, 2020 by

Veselo Vincekovo pri Borošakovoj kleti

Društvo vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina “Antun Mihanović” Klanjec okupilo je na blagdan sv. Vinka  svoje članove, ali i brojne goste i prijatelje kako bi dobro raspoloženi, uz molitvu, pjesmu, dobru vinsku kapljicu, domaće zagorske specijalitete i puno smijeha zajedno proslavili zaštitnika vinograda i vinogradara.

Lijepi zimski dan u klanječkim vinogradima na obroncima Cesarske gore pridonio je odličnom raspoloženju, a njemu su svakako u najvećoj mjeri pripomogli srdačni ovogodišnji domaćini, obitelj Željka Borošaka koja je u svom vinogradu i kleti smještenim na jednom od najljepših položaja u klanječkom vinogorju, ugostila članove udruge i njihove goste.

Pozdravljajući gotovo osamdesetak okupljenih klanječkih vinara i gostiju unatoč radnome danu, domaćin se zahvalio svima koji su ovaj vinogradarski blagdan odlučili podijeliti s njim i njegovim sinom Franjom te odmah poželio da se ovakav susret u njihovom vinogradu uskoro i ponovi. 

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Društva Igora Jambrešića koji je okupljenim vinogradarima poželio dobru i uspješnu vinogradarsku godinu, početak ovogodišnjih sezonskih radova u vinogradima obilježen je blagoslovom i zajedničkom molitvom koju je predvodio fra Drago Brglez.

Tradicionalne spelancije u vinogradu vodio je i ove godine Ivan Petrišić Keko, uz šaljivu “pomoć” svih prisutnih, među kojima je i ove godine bio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.
– Upravo na ovom prostoru i u ovom vinogradu je sađen Sokol, autohtona sorta koju mi sada brendiramo. Bila je na DNK analizi u Londonu i Parizu i nigdje u svijetu ne postoji. To je sigurno dodatna mogućnost da promoviramo naše vinare s vrhunskim vinom koje je dio turističke, odnosno gastro i eno ponude specifične samo za ovo područje. To je put kojim mi cijelo ovo vrijeme idemo, a kvaliteta zagorskih vina, zagorskih vinara i reputacija koju su oni stekli, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi, izuzetno je velika – rekao je župan, a uz njega na Vincekovom je tradicionalno dobro raspoložen bio i gradonačelnik Zlatko Brlek.

Uz puno smijeha i dobrog raspoloženja obrezan je prvi trs u vinogradu, a vinskom su kapljicom obilno zalite i domaće kobase i špek obješene na trsu u čiju kvalitetu ne treba sumnjati s obzirom da su iz Mesnica Borošak!
Vinckeovo je naravno i ove godine obilježila i ponuda domaćih gastronomskih specijaliteta za koju su se pobrinuli domaćini i udruga. Lijepo je druženje, uz svesrdu pomoć Tamburaškog sastav “Ekipa” te uz uobičajene regule iz poznatih Križevačkih statuta kojih se treba držati pri ovakvim okupljanjima, nastavljeno u Klanječkoj pelnici. 

 

Dodajemo još dvije foto galerije s ovogodišnjeg Vincekovog zahvaljujući našem “službenom fotografu” Mladenu Županiću.

 

 

Related Posts

Tags

Share This