Izložba Spomen na spomenik i predavanje o Augustinčićima

svi 10, 2014 by

Izložba Spomen na spomenik i predavanje o Augustinčićima

Uz ovogodišnje Dane grada Klanjca, a na prijedlog klanječkog gradonačelnika Zlatka Brleka, u Salonu Galerije Augustinčić predstavljena je u petak, 9. svibnja 2014. izložba Spomen na spomenik autora mr.sc. Davorina Vujčića., višeg kustosa Galerije Antuna Augustinčića.
Dokumentarno–likovna izložba na kojoj je tekstom, fotodokumentacijom i skulpturama ispričana priča o spomeniku Seljačkoj buni i Matiji Gupcu majstora kipara Antuna Augustinčića na brdu Samci, od ideje do realizacije, bila je otvorena prigodom obilježavanja 40. obljetnice Muzeja seljačkih buna i 440. obljetnice Seljačke bune, a gostovala je i u Pokrajinskom muzeju u Celju.
Priča o spomeniku ispričana je i kroz skice koje su joj prethodile, a prikazani su i životopisi kipara koji su sudjelovali u njegovoj izvedbi.

Nakon izložbe, u prostoru Gradske knjižnice održano je zanimljivo predavanje o znamenitoj klanječkoj obitelji Augustinčić, nastalo u zajedničkoj suradnji Galerije AA, Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturnog centra. Inicijativu za sintezu dostupnih podataka i zapisivanje obiteljskih sjećanja i arhiva gđe Katice Milčić rođ. Augustinčić dala je gđa Brankica Greblički te je tijekom 2014. godine zapisala dragocjene podatke.  Vitomir Zamuda iscrpno je obradio Statut animarum crkve Navještenja BDM u Klanjcu, ispisavši tako prvo i precizno rodoslovlje obitelji Augustinčić, a Davorin Vujčić obogatio je njihov trud ponekom novom spoznajom i nekom novom – starom fotografijom pa su posjetitelji mogli saznati popriličan broj zanimljivih podataka vezanih uz ovu obitelj.

Related Posts

Tags

Share This