VEČER SJEĆANJA NA ĐURĐICU CVITANOVIĆ

lip 19, 2009 by

VEČER SJEĆANJA NA ĐURĐICU CVITANOVIĆ

Kulturni centar Klanjec priredio je u četvrtak, 18. lipnja, u znak poštovanja i zahvalnosti, večer sjećanja na nedavno preminulu  dr. sc. Đurđicu Cvitanović. Jedna od najistaknutijih hrvatskih povjesničarki umjetnosti koja nas je napustila un86. godini života ostavila je dubok trag u Klanjcu, gdje je osamdesetih godina inicirala sustavno proučavanje i revitalizaciju klanječke kulturne baštine. Okupivši tim suradnika uspjela je formiranjem Odbora za revitalizaciju uspostaviti dobru komunikaciju s građanima, a rezultat rada vidljiv je u opširnoj konzervatorsko-urbanističkoj dokumentaciji o povijesnoj jezgri Klanjca objavljenoj 1984. godine, a u kojoj je svaka povijesna građevina u Klanjcu istražena, obrađena te su predloženi načini obnove i vraćanja života u njih. Posebno je bila zaslužna za obnovu Franjevačkog samostana u Klanjcu. Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Ricijaš istaknula je kako su znanstveni radovi Đurđice Cvitanović objavljeni u Analima Galerije Antuna Augustinčića i drugim časopisima i danas glavno vrelo podataka o klanječkoj povijesti i umjetničkoj ostavštini. Dugogodišnja suradnica, konzervatorica Ksenija Petrić evocirala je svoja sjećanja na zajednički rad u Klanjcu istaknuvši kako je dr. Cvitanović bila vrsna znanstvenica, no i jedna od rijetkih koja je uvijek inzistirala da njihova istraživanja završe konkretnom obnovom i spašavanjem kulturnog spomenika ili umjetničkog predmeta. Klanjčani se još uvijek sjećaju kako je u godinama domovinskog rata, ova osebujna žena sitnoga stasa, u klanječki samostan sklanjala umjetnine koje je s velikom hrabrošću spašavala iz ratom ugroženih crkava širom domovine.
Na večeri sjećanja prikazan je i kratki dokumentarni film u kojem su prikazani isječci iz njezinih intervjua koje je tijekom rada dala Hrvatskoj televiziji.
U spomen na dr. Cvitanović u klanječkoj župnoj crkvi svetu misu služili su klanječki franjevci p. Franjo Jesenović i p. Igor Barišić, župnik iz Zagorskih Sela vlč. Milan Juranić i župnik župe Sveta Tri Kralja vlč. Ivan Režek.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply