Uz godišnjicu smrti Antuna Mihanovića

stu 13, 2020 by

Uz godišnjicu smrti Antuna Mihanovića

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i djelatnice Gradske knjižnice i Kulturnog centra zapalili su svijeće i položili cvijeće na grob Antuna Mihanovića uz godišnjicu pjesnikove smrti.

Antun Mihanović umro je u Novim Dvorima Cesargradskim 14. studenog 1861., a 18. studenog pokopan je na tadašnjem groblju u Klanjcu. Sedamnaest godina nakon Mihanovićeve smrti, njegovi su posmrtni ostaci preneseni sa staroga župnog groblja, a  kćerka Marietta dala je podići granitni spomenik koji i danas stoji na pjesnikovu grobu.
Smrt autora hrvatske himne pala je u godine političkih i književnih previranja. Nitko nije primijetio da je nestala «jedna od najznamenitijih ličnosti, jedan od najbistrijih umova a najgorljivijih otačbenika» kako je 1878. zapisao Folnegović. «Bio je pokopan, a da nisu tadanje novine niti njegove smrti oglasile, a kamo li mu života opisale» lakonski je konstatirao Vodnik.
Danas je ovo mjesto zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar zaštićenih kulturnih dobara RH u kategoriji memorijalnih lokaliteta i uređeno kao javni park s posebnim sadržajem memoriranja povijesnog prostora i znamenitih osoba vezanih uz Klanjec.

 

Related Posts

Tags

Share This