Usvojen Proračun Grada Klanjca za 2019. godinu

pro 14, 2018 by

Usvojen Proračun Grada Klanjca za 2019. godinu

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Klanjca održanoj 7. prosinca 2018. jednoglasnom odlukom gradskih vijećnika usvojen je Proračun za 2019. godinu te projekcije Proračuna za 2020. i 20121. godinu Predviđeni su prihodi od 28.658.800,00 kuna, dok su rashodi planirani u iznosu od 21.158.800,00 kuna

Izvorni prihodi gradskog proračuna planirani su na nivou ove godine i to u visini od 5.070.000,00 kuna,  dok se čak 21,5 milijun kuna planira dobiti na raznim natječajima na koje se Grad Klanjec već uglavnom uspješno prijavio. U ovaj iznos uključena je i izgradnja novog dječjeg vrtića. Gradonačelnik Zlatko Brlek ističe kako je to jedini projekt za kojeg još nema potpisanog ugovora, ali siguran je kako će se i ta sredstva osigurati iz natječaja za Mjeru 7.4.1.
U ovom trenutku Grad Klanjec ima potpisanih ugovora za sufinanciranje u visini od oko 16.200.000,00 kuna, od kojih će se do kraja ove godine realizirati 2.600.000,00 kuna, a ostalo će se prenijeti u 2019., kada će se obaviti radovi te nakon toga stići i prihodi.
 – Zbog radova na sanaciji odlagališta Medvedov Jarek koji su u tijeku, Grad Klanjec završit će ovu poslovnu godinu s manjkom prihoda od gotovo 9 milijuna kuna. No, u tome nema ničeg zabrinjavajućeg. Naime, sanacije odlagališta Medvedov Jarek biti će završena do 30. prosinca, kada se očekuje i dobivanje uporabne dozvole i dozvole za gospodarenje otpadom, dok će kompletni osigurani prihodi za ovaj projekt na račun Grada sjesti u 2019. godini. Sanacija odlagališta Medvedov Jarek iznosi 9,5 milijuna kuna, od čega je nešto više od 7 milijuna osigurao Fond za zaštitu okoliša, a ostatak će pokriti Krapinsko-zagorska županija, Komunalno poduzeće „Zelenjak“ te jedinice lokalne samoupravo koje odvoze otpad na odlagalište Medvedov Jarek.  Jednako tako će i za projekt izgradnje reciklažnog dvorišta prema potpisanom ugovoru o bespovratnim sredstvima, 500.000 kuna doći ove godine, a 1.500.000,00 sljedeće godine – pojašnjava gradonačelnik Zlatko Brlek.

Ukoliko Grad Klanjec ne prođe na ponovljenom natječaju za Mjeru 7.4.1. i ne budu osigurana bespovratna sredstva iz EU fondova za izgradnju novog dječjeg vrtića, vrtić će se iduće godine početi graditi vlastitim sredstvima, odnosno za ovaj će se projekt Grad kreditno zadužiti.

– U ovom trenutku novi je vrtić prijeko potreban, tim više jer je sadašnji stvarno prenapučen. Velika je lista čekanja, a 15-ero djece s našeg područja pohađa okolne vrtiće, što također mi sufinanciramo. Što se tiče vrtića provodimo projekt „Popodne u vrtiću“, za kojeg smo potpisali ugovor s Ministarstvom za demografiju koji se financira u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda s preko nešto više od 1.200.000 kuna u dvije i pol godine, od čega ćemo sljedeće godine potrošiti oko 800.000 kuna – istaknuo je gradonačelnik.

Od ostalih projekata koji se financiraju sredstvima dobivenim na raznim natječajima, Grad Klanjec je raspisao natječaj za izradu projektne dokumentacije za  šetnicu s biciklističkom stazom u vrijednosti od 238.000 kuna. Izrada Strategije razvoja turizma također će ovih dana krenuti u postupak  javne nabave, a program je vrijedna 500.000 kuna. „Učimo zeleno“ projekt je koji se provodi zajedno s jedinicama lokalne samouprave s područja bivše općine Klanjec i Veliko Trgovišće, a iznosi  također 500.000 kuna. Planira se kupnja posuda za odvojeno prikupljanje otpada (kante za plastiku i kante za papir), a udio gradskih sredstava trebao bi iznositi 108.000 kuna 

U komunalnu infrastrukturu Grad Klanjec planira sljedeće godine investirati oko 5 milijuna kuna, u projektnu dokumentaciju 200.000 kuna, a također su u Proračunu predviđena i sredstva za sufinanciranje linijskog prijevoza prema Zagrebu, Zaprešiću i Zaboku.

Izdatci za udruge ostaju na ovogodišnjem nivou. 

Napomenimo još da je Gradsko vijeće donijelo i odluku o prodaji jedne parcele u poslovnoj zoni Lepoglavec 2, a vode se pregovori i oko prodaje još jedne, što u skorašnje vrijeme znači izgradnju pogona i otvaranje novih radnih mjesta u Klanjcu.

Related Posts

Tags

Share This