Uspješno partnerstvo sa španjolskim gradom Rois

stu 12, 2021 by

Uspješno partnerstvo sa španjolskim gradom Rois

Nakon međunarodnog susreta građana koji je u okviru programa Europa za građane početkom listopada po peti put uspješno održan u Klanjcu, predstavnici Grada Klanjca sudjelovali su u programu „European voices challenging euroscepticism“ koji je od 2. – 5. studenog održan u Španjolskoj. Grad Klanjec na ovoj međunarodnoj konferenciji predstavljali su predsjednica Gradskog vijeća Grada Klanjca Mirjana Smičić Slovenec i pročelnik Gordan Šoban.
Riječ je o projektu koji unutar europskog programa Europa za građane i Mjere: Mreža gradova, uz sufinanciranje Europske komisije, provodi kao vodeći partner španjolski Grad Rois, zajedno s partnerima iz čak 27 zemalja EU, a među njima je i Grad Klanjec. Na višednevnom susretu održanom u Roisu i Santiagu de Compostela, glavnom gradu španjolske pokrajine Galicije, 53 sudionika sudjelovalo je u cijelom nizu prezentacija, radionica, predavanja i debata o problemu euroskepticizma i izazovima s kojima se EU susreće danas, ali i raspravljalo o budućnosti EU i politikama koje nas očekuju u narednom programskom razdoblju do 2027. Bila je to ujedno i izvrsna prilika za sklapanje novih poznanstava, a kontakti i dogovori koje su predstavnici Grada Klanjca ostvarili tijekom svog boravka u Španjolskoj zasigurno će kao rezultat imati nova partnerstva u budućim projektima koje će Grad Klanjec prijavljivati za sufinanciranje Europskoj uniji.
Na završetku susreta, uz gradonačelnika Roisa Ramona Tojo i generalnog direktora za vanjske odnose i Europsku uniju Galicije Jesúsa Gamalla, predsjednica Gradskog vijeća Klanjca Mirjana Smičić Slovenec potpisala je zajedničku Povelju kojom se 15 europskih gradskih i općinskih vijeća obvezuje na predani rad i trajno ulaganje napora u očuvanju i promociji temeljnih vrijednosti na kojima je zasnovana Europska unija. Potpisnici Povelje su Rois (Španjolska), Nikópol (Bugarska), Klanjec (Hrvatska), Athienou (Cipar), Lääneranna (Estonija), Pylea-Jortiatis (Grčka), Erdőkürt (Mađarska), Finglas (Irska), Castelmola (Italija), Rundale (Latvija), Ukmerge (Litva), Wieliszew (Poljska), Corbi (Rumunjska), Malé Dvorníky (Slovačka) i Haninge (Švedska). Osim njih, još 12 udruga civilnog društva iz Austrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Malte, Portugala i Slovenije podržavaju sadržaj ove Povelje i buduću zajedničku suradnju na razvoju zajedništva, tolerancije, solidarnosti , pravne i ekonomske sigurnosti, zaštite ljudskih prava i prosperiteta Europske unije.
Europske delegacije koje su sudjelovale na ovom susretu, između ostalog, posjetile su i Parlament Galicije te imale priliku razgledati brojne i impresivne kulturne znamenitosti jednog od najpoznatijih hodočasničkih gradova u svijetu.
Osim ovog sastanka koji je početkom studenog održan u Roisu i Santiagu, u okviru ovog projekta planirana su još tri susreta. Prvi bi početkom 2022. godine trebao biti u La Valletti na Malti, u travnju u Mađarskoj te krajem svibnja u grčkom Solunu te će za Grad Klanjec i to biti izvrsne prilike za stjecanje novih dragocjenih iskustava u ovom zanimljivom i korisnom programu Europske unije.

Photo by Juan Martinez – Alicentis

Related Posts

Tags

Share This