UPOZORENJE GRAĐANIMA! PAZITE KAKO PALITE VATRU!

ožu 28, 2022 by

UPOZORENJE GRAĐANIMA! PAZITE KAKO PALITE VATRU!

Na žalost, ovih dana učestale su  vatrogasne intervencije zbog neopreznosti naših sugrađana pri spaljivanju korova. U to ste se i sami mogli uvjeriti slušajući zvuk sirena vatrogasnih vozila pa vas POZIVAMO NA POSEBAN OPREZ I MOLIMO DA PRIČEKATE KIŠU NAJAVLJENU ZA OVAJ TJEDAN nakon koje će vjerojatno uslijediti manje sušno razdoblje od ovoga koje je trenutno pogodno za nekontrolirano širenje vatre.

Loženje vatre i spaljivanje smeća na površinama većim od jednog hektara može se obaviti isključivo uz obavezno osiguranje nadležne vatrogasne postrojbe. 

Dakle, palite li nisko raslinje ili korov nemojte to činiti za vjetrovita vremena kakvo je primjerice bilo prošli tjedan (jer lijepo vrijeme je tek došlo i bit će još puno sunčanih i mirnih dana kada to stignete napraviti), prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara, pripremite sredstva za gašenje požara i ne napuštajte mjesto paljenja na otvorenom dok se vatra u potpunosti ne ugasi, posebno ne preko noći (što je i strogo zabranjeno). Ako je ikako moguće nemojte to raditi sami i imajte uvijek pri sebi mobitel da možete odmah zatražiti pomoć (nemojte se zavaravati da možete sami spriječiti širenje požara).

I naravno, ako vam požar izbjegne kontroli obavezno zovite vatrogasce na broj 193.

Svi koji se pripremaju za spaljivanje korova, a nisu sigurni da o tome znaju sve što je potrebno, najbolje je da nazovu 193 gdje će dobiti sve dodatne informacije. Jer vatrogascima ne predstavljaju problem oni koji će svoju namjeru za spaljivanjem na otvorenom najaviti i prijaviti nadležnoj vatrogasnoj postrojbi, javnoj ili DVD-u. Više se pribojavaju onih koji to neće učiniti, a njih je još uvijek velik broj. Jer na kraju vatrogasci opet moraju izaći na intervenciju. Bolje je, pametnije i na koncu jeftinije za sve – zvati ih unaprijed.

Treba imati na umu i da će se visokom novčanom kaznom ili kaznom zatvora kazniti fizička osoba koja namjerno izazove požar, ali ćete i za izazivanje požara iz nehaja biti prekršajno kažnjeni.

Related Posts

Tags

Share This